Česnek pomáhá při nachlazení, mikrobiálních a parazitárních střevních onemocněních, i nemocích srdečních a dýchacích. Jeho ostrá chuť je v mnohých pokrmech nezbytná. Nať je využívána méně, vzhledem k její výtečné chuti i kvalitě je to však škoda!

Delikátní zdravé výhonky

Aroma česnekové nati je méně vtíravé a po jídle vyprchá rychleji než pach stroužků. Obsahově je nať stejně hodnotná, dokonce bohatší na vitamin C. Navíc zpestřuje jídla svěží zelenou barvou. Příčně nařezané kousky čerstvé nati se nejlépe uplatní v polévkách, omáčkách nebo v pomazánkách.

Využít lze i nať, která běžně raší z česneku uskladněného ve spíži. Jde však o krátké výhonky. Lepší je růst natě podpořit, a to zejména, pokud stroužky měknou.

Jak sklízet šťavnatou nať?

  • Stroužky zapíchněte do zeminy tak, aby jejich špičky spočívaly těsně pod povrchem půdy.
  • Optimální teplota pro růst nati je 18–22 °C.
  • Nádobu umístěte na co nejsvětlejší místo.

Na světlém kuchyňském okenním parapetu naroste asi za 2-3 týdny do výšky 20 cm.

S obrůstáním seříznutých rostlin však bohužel počítat nemůžete − každý stroužek má totiž jen jeden vegetační vrchol a seříznutá rostlina jej nemá z čeho nahradit.

Stepní a český česnek

V posledních letech v obchodech převládl úplně jiný česnek, než na jaký jsme byli zvyklí. Mohutné bílé cibule složené z pevně zatažených stroužků pocházejí výhradně z dovozu ze subtropických oblastí Evropy a Afriky, kde jsou pro česnek, typickou stepní rostlinu, ideální klimatické podmínky.

V době růstu je to dostatek srážek, v létě pak sucho, které vytrvalým rostlinám umožní zatáhnout všechny rezervní látky z listů do mohutných stroužků s pevnou slupkou.

Domácí pěstování česneku, spojené se značnými ztrátami v nepříhodných letech a při skladování, nemůže proto dováženým česnekům konkurovat. Přesto je v posledních letech český česnek spotřebiteli stále více vyhledávaný. Třeba i proto, že dovoz přes půl zeměkoule nepovažují za ekologický a k česneku, který vyprodukovala zdejší půda alidé, mají větší důvěru. Někdo rozlišuje i chuť a vůni.

I ten nejdokonalejší česnek začne po přenesení do vlhčích a teplejších domácích podmínek časem rašit. Ale to vás již nemusí rozladit, zvláště pokud si chuť česnekové natě oblíbíte.