Domácí semenaření: Sklízíme zralé fazole, dosoušíme je a luštíme
13. 10. 2018

Domácí semenaření: Sklízíme zralé fazole, dosoušíme je a luštíme

Fazole jsou semenářsky nenáročná plodina, ideální pro začátečníky. Jsou jednoleté a samosprašné. Pro semenaření sbíráme vyzrálé, plně vybarvené a tvrdé či tvrdnoucí fazole ve schnoucím lusku.

Fazole můžeme sklízet probírkou, to znamená otrháváním jednotlivých zralých lusků. U probírky vždy otrháme jen ty lusky, které jsou plně zralé, a sběry opakujeme. Druhou možností je jednorázová sklizeň, která je osvědčená zejména u keříčkových typů fazolí. Při ní vytrhneme nebo požneme celé keříky, které poté svážeme do snopků a zavěsíme nejlépe pod střechu do průvanu.

Dosoušení keříčkových fazolí pro semenaření

Dosoušení je důležité

Sklizené lusky i celé rostliny necháme ještě dobře vyschnout. Neluštíme tedy semena z nich ihned po sklizni, ale vyčkáme. Začátečnickou chybou je nedočkavost, touha co nejdříve vyloupat vlastní fazolky a mít je ihned po sklizení. Předčasně vyluštěná zrna nechráněná lusky se totiž často seschnou a scvrknou a jejich osivářská kvalita je pak horší. Proto vždy necháme sklizené lusky či rostliny dosušit, dojít. Vyschlé se nám budou i mnohem snáze loupat.

loupání fazolí pro semenaření

Loupání v ruce, mlácení a vyšlapání

Máme-li již dosušeno, přistoupíme k loupání. Lusky lze snadno loupat v ruce prsty. Pracujeme ve větší ploché misce nebo nad bedničkou, ve které zachytáváme vypadávající a vyskakující semena. Před loupáním si lusky přebereme a vyřadíme zakrnělé, nemocné, deformované a podobně.

Když jsme vytrhali celé keříky, je rychlejší je vyšlapat nebo vymlátit. Pro vyšlapání si svazky položíme na plachtu a v čistých, suchých botách je důkladně pošlapeme, poté snopky obrátíme a šlapání opakujeme. Lze podle nátury na keřících i poskakovat, pozorujeme ale práci nohou, aby bylo vše dobře vyšlapané.

Jestliže zvolíme mlácení, vložíme svazky nebo lusky do pytle, aby fazole neskákaly kolem. Mlátíme klackem nebo násadou od nářadí a vždy jen tak silně, aby se zrno vymlátilo, ale nepoškodilo. Při příliš silných úderech by se semena mohla rozpůlit a znehodnotit. Po výmlatu i vyšlapání zkontrolujeme, zda jsou lusky prázdné a všechna zrna vypadala.

Při luštění prsty jsou fazole prakticky čisté a nevyžadují zpravidla čistění. Po vyšlapání nebo výmlatu z nich však musíme odstranit zbytky listů, stonků, případně hrudky hlíny. Hrubé nečistoty oddělíme snadno na sítu, menší vyfoukáme na misce nebo přesypáváním na mírném větru.

Autor Petr Dostálek.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS