V zimě občas kontrolujeme uložená semena a plánujeme osevy na jaro, ale můžeme si také ověřit kvalitu své semenářské práce – tedy vyzkoušet klíčivost vlastních osiv.
Klíčivost v běžných domácích podmínkách zkoušíme za pokojové teploty. Vatu, filtrační či savý papír položíme na podložku (např. misku, talíř), navlhčíme je a rozložíme na ně semena. Necháme mezi nimi mezery, aby se nám pak lépe počítala, protože některá nabobtnají a zvětší objem. Můžeme je překrýt mikrotenovým sáčkem, aby nevysychala – nebudeme muset vše následně znovu zvlhčovat.
Některá semena klíčí velmi rychle. Brukvovité druhy (ředkvička, zelí, vodnice, řeřicha apod.), hrách, fazole a další luskoviny jsou obvykle již za týden vyklíčené. O něco déle to trvá teplomilným paprikám a rajčatům, pro které jsou i optimální teploty klíčení o něco vyšší (pro papriky např. 25–28 °C). Necháme je klíčit déle, asi 10–14 dní. Nejdéle z běžných zelenin klíčí mrkev a petržel, a to tři až čtyři týdny; však také venku na záhonku čekáme, než o sobě dají vědět.
Spočítáme semena, která vyklíčila: měla by mít zřetelný zdravý klíček či již počínající děložní lístky. Ta jsou klíčivá. Neklíčivá semena zůstanou beze změny, případně se na nich objeví plíseň. Ideálně máme-li dost osiva – necháváme klíčit 100 semen. Vyklíčí-li z nich 86, je klíčivost 86 %. U některých druhů nemusíme zkoušet celou stovku, stačí i méně, například 50, 30 nebo 25, a výsledek na procenta pak dopočítáme. Při založení klíčivosti si vždy označíme druh, odrůdu a datum založení klíčení, abychom věděli, kdy semena spočítat. Výsledek klíčení si k osivu poznamenáme.
Klíčivost zjišťujeme zejména u starších osiv, u nichž si nejsme jisti, zda by ještě na záhonu vzešla. Zkoušku uděláme také u semen, která jsme museli sklízet z ne zcela zralých rostlin, a rovněž tehdy, když panovaly při sklízení nepříznivé podmínky. Ve všech těchto případech pomůže zkouška klíčivosti ověřit, zda a jak jsou osiva klíčivá a použitelná. Je-li klíčivost u domácího osiva nižší, můžeme o něco zvýšit výsevek a dosáhnout tak porostu s optimálním počtem rostlin.
Autor Petr Dostálek.
Nejnovější diskuse
Nejčtenější diskuze
Nejživější diskuze
Grilování - recepty, tipy a triky na grilování
Orchideje - úspěšné pěstování doma i venku
Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie
Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék
Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat
Řez okrasných dřevin - jak a kdy prořezávat
Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort