Rozdíl mezi ruským a francouzským estragonem

Rod Artemisia – pelyněk (čeleď Asteraceae) zahrnuje na 300 druhů a k nim patří i pelyněk kozalec (Artemisia dracunculus) , známý jako estragon. Při pěstování se zmiňují dva typy estragonu - ruský a francouzský. I když se zdají být oba typy na první pohled identické, odlišuje je hlavně jejich vůně a chuť. Ruský pelyněk představuje zcela přírodní formu, zatímco francouzský pelyněk formu šlechtěnou. Ruský pelyněk roste divoce a je pro něj charakteristické snadné množení semeny. Jeho aroma je však minimální. Francouzská forma pelyňku je sterilní (nevytváří semena) a proto je možné pouze jeho vegetativní množení (pomocí rostlinných řízků anebo dělením trsů).

Estragon a jeho využití v kuchyni

Hořkosladká chuť listů s anýzově lékořicovou příchutí je využívána k přípravě i u nás dobře známé dijónské hořčice. Dále se lístky estragonu nakládají do octa anebo se z nich připravuje Béarnaise omáčka na vejce a chřest.

Vzhledem k mírně nakyslé až pikantní chuti estragonu jej můžeme využít všude, kde chceme zvýraznit chuť, například v různých dipech, jogurtovém dresingu nebo v bernské omáčce. Jednoduše si sami doma vyrobíme estragonový ocet. Stačí, když mírně zahřejeme trochu vinného octa a do něj přidáme snítky estragonu.

Čerstvé listy se používají k přípravě kuřete na estragonu, také do omelet a estragonového másla, do holandské majonézy nebo do zeleninových salátů, případně do pokrmů z hub. Vhodné jsou i do zálivek.

Hořčičný dip s estragonem

Nejen ke grilovanému masu, ale i k uzeninám nebo k vepřovému si můžete připravit výtečný dip s estragonem.

  • 200 g neslazeného bílého jogurtu
  • 1 lžíci celozrnné hořčice
  • 1 lžičku hořčičného semínka
  • 2 snítky čerstvého estragonu
  • špetku soli
  • špetku mletého pepře.

V misce odpovídající velikosti smícháme bílý jogurt s hořčicí a přidáme hořčičná semínka. Snítky estragonu opláchneme, necháme okapat a najemno je nakrájíme. Vsypeme do misky s dipem a dle chuti opepříme a přisolíme.

Estragonová limonáda

  • 17 snítek estragonu
  • šťávu ze 40 citronů
  • špetku soli
  • 10 hrnků vody
  • 2,5 hrnku cukru

Ve větším hrnci smíchejte 4 hrnky vody s cukrem. Po promíchání přiveďte směs k varu. Na středním plameni vařte cca 1/2 hodiny. Sirup by se měl za tu dobu částečně vyvařit a zhoustnout. Odstavte z ohně a přidejte 5 estragonových snítek. Nechejte odstát a do vychladnutí na pokojovou teplotu občas promíchávejte. Vyberte ze sirupu estragon. Připravte si velkou nádobu ze skla, kde smícháte zbytek vody s uvařeným estragonovým sirupem a vymačkanou šťávou z čerstvých citronů. Nakonec přidejte špetku soli. Sirup zamíchejte. Doporučuje se servírovat ve vychlazených sklenicích ozdobených plátky omytého citronu, několika lístky ze zbylého estragonu a nezapomeňte na kostky ledu.

Uchování estragonu pro pozdější využití

Nejdéle vydrží estragon sušený. Ale pozor, musíte bylinu sušit poměrně dlouho, ideálně v sušičce potravin nastavené na teplotu 35°C. Při vyšších teplotách hnědne. Jakmil je estragon dobře usušený nasypeme jej do tmavé sklenice pro dlouhodobé uschování a dobře uzavřeme.

Další možností je vyrobit si estragonové bombičky do koupele.Využít můžete návod, který jsme zveřejnili v našem předchozím článku Vyrobte si ze soli a levandule voňavé šumivé bombičky do koupele. Pouze místo levandule použijete estragon.

Estragon nakrájený na menší kousky můžeme i zmrazit ve formě na ledové kostky. Před upotřebením pouze uvolníme ze zásobníku a vhodíme do omáčky nebo do polévky či jiného pokrmu.