Česnek patří k plodinám, které uchováváme v domácnostech dlouhodobě. Při správné sklizni a vhodném skladování můžete některé odrůdy skladovat až téměř do další sklizně. Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat.

Signály pro sklizeň česneku

Česneky nepaličáky (poznáte je podle nepravidelně uskupených stroužků), sklízejte v době, kdy přibližně polovině rostlin polehne nať. V době sklizně mají mít 3-4 slupky. Česneky paličáky mají stroužky pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu. Ty sklízejte tehdy, když jim zbývá pět dužnatých listů a mají 4-5 slupek. Velmi dobrou pomůckou jsou zkroucené květní stvoly s pacibulkami. Když se stvoly začnou narovnávat, přichází čas sklizně. Zároveň se však doporučuje květní stvoly z česneku co nejdříve odstraňovat (tzv. hlávkování), aby nedocházelo ke snižování výnosů. Bohatě stačí, když na pozemku ponecháte několik kontrolních stvolů. Ostatní květenství co nejdříve odstraňte (vyštípněte).

Jak nejlépe sklidit a sušit?

Obvykle se česnek sklízí v létě, od konce června do poloviny srpna. V závislosti na odrůdě a průběhu vegetace se prvních stroužků dočkáte za 16 – 36 týdnů po výsadbě. Nejrychleji zrají odrůdy Bjetin a Anton, naopak nejvíce času potřebuje pro svůj vývoj Benátčan.

Při pěstování pro běžnou rodinnou spotřebu sklidíte česnek snadno vytahováním rostlin, případně za pomoci rycích vidlí či rýče. Samozřejmostí by mělo být načasování sklizně s ohledem na vývoji počasí. Příliš deštivé dny dozrávajícímu česneku neprospívají.

Sklizené rostliny, včetně natě, sušte ve svazcích po 10–20 kusech na suchém, vzdušném a zastíněném místě. Nemáte-li prostor na zavěšení, pak cibule rozložte v tenké vrstvě na dřevěné či hliněné podlahy nebo na rošty. Za příznivých podmínek trvá sušení česneku přibližně měsíc.

Pokud nechcete česnek splétat do copů, nať po vyschnutí zkraťte přibližně na 3 cm. U nepaličáků ji snadno odlomíte, u paličáků vám práci usnadní nůžky.

Kam s ním?

Oblíbeným způsobem skladování česneku jsou zapletené copy. Nejen, že vypadají velmi dekorativně, ale zároveň nezabírají příliš místa.

  • zavěšení v průvanu či skladování v prodyšných obalech na dobře větraném místě je pro životnost česneku ideální
  • mrazu se vyhněte – při volbě skladovacího prostoru nezapomeňte, že teploty pod nulou nejsou pro skladování česneku vhodné.