Jablečná slavnost v Bílých Karpatech
18. 9. 2017

Jablečná slavnost v Bílých Karpatech

Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada - to vás čeká v neděli 24. září v Hostětíně. Program ocení děti i dospělí, gurmáni, turisté, řemeslníci a milovníci přírody.

sušírna jablekJiž pošestnácté čekají na vaši návštěvu jablka ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu. Oblíbená slavnost bude zahájena 24. září v 11 a potrvá do 17 hodin. Organizátoři chtějí představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů a tak podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce.

Ukázka řemesel i kuchařského umění

jadernička moravskáHostětínská náves ožije jarmarkem, na němž se představí zástupci tradičních řemesel a zemědělci, jejichž produkty můžete ochutnat. Bezesporu největším lákadlem je přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce můžete během dne využít ovocnářské poradenství. Čeká na vás například proslulá jadernička moravská, prastará krajová odrůda původem z Valašska. Její plody jsou žluté, někdy mají červené líčko, tvar kuželovitý nebo vejčitý. Koruna je rozložitá až převislá. Jaderničky se skvěle hodí k výrobě moštu nebo pálenky.

V areálu moštárny si mohou návštěvníci koupit čerstvý mošt jablečný, nebo míchaný s arónií, rakytníkem a zeleným čajem. Gurmány potěší nejen jablečné koláče, ale i jehněčí bioklobásky a další pochutiny.domácí jablkové koláče

Zkuste si i vy udělat jednoduchou, ale lahodnou jablečnou bábovku. Nabízíme jeden z oceňovaných receptů z loňského ročníku slavnosti.

Jablečná bábovka s ovesnými vločkami

jablečná bábovka2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek (asi 6 kusů)
1 hrnek polohrubé mouky
půl hrnku hrubé mouky
půl hrnku moučkového cukru
půl hrnku oleje
půl hrnku nahrubo nasekaných ořechů
půl hrnku rozinek namočených v rumu
1 vanilkový cukr
půl prášku do pečiva
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky jedlé sody
3 vejce

Do mísy dáme mouku smíchanou se sodou a skořicí. Přidáme cukr, ořechy, jablka, rozinky, vejce a přilijeme olej. Vše řádně promícháme. Hmotu nalijeme do tukem vymazané formy, vysypané ovesnými vločkami. Pečeme na 180 °C přibližně 45 minut.

Troufnete si na jablečný trojboj?

tradiční řemeslaPro děti je připravena pohádková Jablečná stezka starým sadem, při které plní řadu úkolů. Kromě stezky si děti budou moci zkusit tradiční řemesla a je pro ně připraveno i pohádkové divadlo pod širým nebem. Pro dospělé je připraven Jablečný trojboj. Mohou se také vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit naučnou stezku Naokolo Hostětína.

Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost. Příznivci přírodního zahradničení uvítají prohlídku ukázkové přírodní zahrady.

Pro návštevníky, kteří dorazí vlakem nebo na kole, je připravena ochutnávka moštu zdarma.

Více informací naleznete na www.jablecna-slavnost.cz

Autor Ludmila Rychterová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS