Jak na křehké ředkvičky?
1. 3. 2019

Jak na křehké ředkvičky?

Pěstování ředkviček je velmi snadné. Patří mezi nejvděčnější kořenovou zeleninu, nabídnou sklizeň už měsíc po vysetí, za optimálních podmínek dokonce za tři týdny. A mladé jsou nejchutnější.

Nemusíte čekat, až dorostou a budou co největší – nejlepší chuť mají, dokud nepřerostou a nezačnou dřevnatět, praskat, houbovatět a pálit až příliš. Ředkvičky nejsou náročné na prostor a snadno vypěstujete dostatečné množství, abyste mohli sklízet dle chuti.

Semenáčky ředkviček

Kam je zasít?

Předpěstování nemá u této rychle rostoucí kořenové zeleniny smysl. V březnu lze ředkvičky obvykle vysévat ven, záleží však na oblasti a aktuálním počasí. Nyní půda teprve roztává, ideální je proto pařeniště a skleník. Ovšem i pokud je nemáte, stačí na záhon položit černou fólii, která za slunečného počasí pomůže prohřát půdu, a za týden či dva už sít. Výsev poté překryjte fóliovým krytem nebo alespoň dvojitou netkanou bílou textilií, která v půdě pomůže udržet teplo a také vlhko – a navíc, pokud je po krajích dobře utěsněná, zabrání napadení zeleniny květilkou zelnou. Pokud v noci mrzne, lze záhon ještě navíc přehodit starou dekou a podobně. Textilii nemusíte odstraňovat ani při zálivce, výsev pokropte přes ni.

Jak je zasít?

Semena sejte do řádků nebo důlků, do hloubky 0,5-1 cm. Jsou poměrně velká, setí je proto snazší než u drobounkých semen, i pokud je předem namočíte. Můžete je zasít buď naširoko, ve sponu přibližně 5-10 cm, nebo v řádcích 10 cm vzdálených po 3-5 cm. Řádkami ředkviček můžete proložit i pomaleji rostoucí saláty a mrkve, vyplnit jimi mezery v záhonech…

Ředkvičky se dobře doplňují se salátem na záhonu i na talíři

Klíčení semínek

Semena nejrychleji klíčí při 20 °C, do dvou týdnů však vyklíčí i při teplotě 10 °C. Pokud chcete růst ředkviček uspíšit, vysejte v teple naklíčená semena – nejprve je na den namočte do vlažné vody, kterou dvakrát vyměňte, poté nechejte další den či dva naklíčit a vlhké buničině nebo utěrce. Po výsevu nesmí zaschnout. Kompromisem je vysít jen namočená semena – můžete jim navíc dopřát lázeň v bylinkovém čaji, který působí jako posila (přeslička bohatá na křemík) i prevence vůči chorobám (dezinfekčně působící heřmánek, dubová kůra). I nálev je třeba měnit, nesmí zkvasit. Samotné máčení klíčení urychlí, protože odplaví látky, které chrání semeno, aby předčasně nevyklíčilo při prvním drobném dešti a poté nezaschlo. Vláhy musí být řádná porce.

Domácí ředkvičky jsou nejlepší

Sklizeň

Pokud si přejete křupavé ředkvičky po celé jaro, sklízejte je včas a dosévejte nové každý týden či dva. Pokud si přejete chutné ředkvičky po celé léto, v druhé půli jara sejte letní odrůdy, které jsou odolnější vůči vybíhání do květu a dřevnatění. Aby byly chutné, vyžadují zvláště v teplejším počasí hojnou zálivku. Zato hnojení rychle rostoucí bulvy nepotřebují, pokud je zasejete do kvalitní, kompostem obohacené a na humus bohaté půdy.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS