6. 1. 2010

Jak pěstovat a připravovat jedlý ibišek

Ibišek je u nás pěstován jako dekorativní, krásně kvetoucí pokojová rostlina. V teplých krajinách je však jeden druh ibišku oblíben nejen pro krásné květy, ale i jedlé plody, které lze v kuchyni využít na mnoho způsobů. Ve vinorodých oblastech, či pod ochranou skleníku či fólie, plodí i u nás.

Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus) je v oblastech pěstování zvaný též bamia, okra či gombo. Tato teplomilná rostlina z čeledi slézovitých podobně jako bavlník, pochází z Indie nebo z Afriky. Staří Egypťané ji znali již od druhého tisíciletí př. n. l. Pěstuje se ve všech tropických a subtropických oblastech, ovšem spíše v okrajově, v menším množství. pěstovat ji lze i u nás, spolehlivě však plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech.

Jak vypadá jedlý ibišek?

ibišek jedlý

  • Ibišek jedlý má střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy.
  • Krásné, výrazné sírově žluté květy s výrazným červeným „okem“ vyrůstají v úžlabí listů.
  • Plodem, který konzumujeme, je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dorůstající patnáct centimetrů (odtud jejich anglický název „ladies fingers“ – dámské prsty).

Sklizeň dietních plodů

Ibiškové tobolky sklízíme mladé, asi pátý den po odkvětu. V té době jsou velmi křehké, slizovité, asi pět až šest centimetrů dlouhé, porostlé jemnými chloupky, uvnitř bez semen.

Tobolky obsahují velké množství látek, které příznivě působí na zažívací trakt, dále vitamínů, navíc mají malou energetickou hodnotu, jsou proto vhodné pro redukční diety.

Hibiscus esculentus, jedlý ibišek

Pěstování

  • i

    Ibišky jedlé lze pěstovat i na balkonech.

    Semena vyséváme koncem února a během března do květináčků či kelímků.
  • V květnu, když pomine nebezpečí mrazů, sazeničky vysazujeme na slunné stanoviště pod fóliové kryty nebo do polyetylénových pytlů se substrátem. Mají v podstatě stejné nároky, jako skleníkové okurky.
  • Vzdálenost mezi rostlinami by měla být nejméně šedesát centimetrů.
  • Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám.
  • Během vegetačního období je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem.

Ibišek v kuchyni

Velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je vařit a smažit. Konzervují se sušením, zmrazením nebo nakládáním do různých nálevů.

Ibišek je charakteristickou surovinou hlavně v indické a turecké kuchyni. Plody se vaří v polévce, dušené se podávají jako přílohy k masu nebo zapékají se sýrem.

ibiček

Smažené plody ibišku

  1. Před smažením tobolky vaříme asi deset minut v osolené vodě. Aby se nerozvařily a neslizovatěly, přidáme do vody trochu citronové šťávy.
  2. Povařené necháme důkladně okapat a poté je ještě dobře osušíme.
  3. Smažíme dokřupava.

Zapékaná ibišková musaka

Potřebujeme

  • 500 g tobolek ibišku
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli
  • Olej
  • 1-2 vejce
  • ½ šálku mléka
  • sůl

Jak na to

  1. Tobolky uvaříme v mírně okyselené vodě a scedíme.
  2. Zapékací misku vymažeme máslem. Polovinu uvařených tobolek rozložíme na dno misky, pokryjeme vrstvou cibule osmažené na oleji, navrch položíme druhou polovinou tobolek.
  3. Asi pět minut zapékáme v troubě, poté musaku zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce a upečeme dozlatova.
  4. Podáváme buď jako zeleninový předkrm, nebo jako dezert.

Gombo po kreolsku

  • Potřebujeme
  • 500 g ibiškových tobolek
  • lžíci olivového oleje
  • 250 g šunky
  • 180 g jemně krájené cibule
  • 180 g nasekaného celeru
  • zelenou papriku
  • ½ lžíce rajčatového protlaku
  • 500 g nakrájených rajčat
  • Sušenou chilli papričku
  • Sůl
  • mletý bílý pepř

Jak na to

  1. Odkrojíme konce tobolek, odstraníme stopky a plody namočíme asi na půl hodiny do okyselené vody.
  2. Mezitím na zahřátém oleji zvolna usmažíme šunku, cibuli, celer a papriku.
  3. Přidáme rajčatový protlak, rajčata, chilli papriku a důkladně promícháme.
  4. Vložíme okapané tobolky s kořením, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme malým množstvím vody.
  5. Podáváme jako přílohu k masu, nejlépe ke grilovanému kuřeti.

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde se dají koupit semena. Děkuji

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS