Jak pěstovat medvědí česnek
17. 5. 2018

Jak pěstovat medvědí česnek

Medvědí česnek se těší stále větší oblibě. Na přípravu pesta se hodí větší množství listů, ale pro zpestření jarních pokrmů si můžeme vypěstovat i vlastní úrodu. Jen musíme počítat s poměrně krátkým obdobím sklizně.

Česnek medvědí - seznamte se

Česnek medvědí - celá rostlina včetně cibulek a poupat.Česnek medvědí (Allium ursinum) je vytrvalá léčivá bylina. Jak je patrné na fotografii, pod zemí má 4-6 cm dlouhou a 1-2 cm silnou cibuli s bělavými až žlutavými obalovými šupinami a nad zemí 15-40 cm vysoký stonek s dvěma až třemi přízemními listy o rozměrech 10-20x2-5 cm. Rostlinu zakončuje květenství a tobolka, což je plod.

Česnek medvědí roste na písčitohlinitých až jílovitých půdách, nejčastěji ho najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, třeba v lužních a listnatých lesích, kolem potoků nebo na úpatích svahů. U nás se vyskytují dva poddruhy: česnek medvědí pravý a ukrajinský. Pravý se vyskytuje roztroušeně ve východních Čechách a na Moravě, neobjevuje se však v západních a jižních Čechách. Ukrajinský roste většinou na Moravě, v Čechách ho najdeme pouze vzácně ve východní části. Oba poddruhy se od sebe odlišují květní stopkou, která má buď bradavky (pravý česnek), nebo je hladká (ukrajinský). 

Kdy a jak sklízet medvědí česnek?

Záleží na aktuálním vývoji počasí v daném roce a pochopitelně také na lokalitě, kde jej pěstujeme. V nejteplejších oblastech se první lístky mohou objevit již koncem prvního březnového týdne, naopak během května už je rostlina v plném květu. Nejvíce živin mají listy v době, kdy ještě česnek nejde do květu. Ale ještě i v době květu můžeme listy kulinářsky využít. A podobně jako květy pažitky můžeme využít k přizdobení pokrmů i květy medvědího česneku. Na rozdíl od pažitky musíme počítat s tím, že sklizeň listů nebude možná příliš dlouho. Po odkvětu začnou dozrávat semena, listy začínají žloutnout a zasychají. Není to důsledek špatné péče, ale přirozený proces. Rostlina odpočívá a nabírá síly pro bujný růst v příštím roce. 

Česnek medvědí vytváří ve volné přírodě bohaté porosty.

Je medvědí česnek chráněný?

Česnek medvědí v České republice obecně zákon nechrání. Ale pokud ho natrháme v chráněné krajinné oblasti nebo v přírodní rezervaci, můžeme dostat pokutu. I jinde se však k němu chováme šetrně a místa výskytu nepleníme. Vždy je vhodnější sbírat jednotlivé listy a nikoli vytrhávat celé rostliny i s cibulkou. 

Medvědí česnek můžeme snadno pěstovat i v zahradě

Česnek medvědí je v době květu atraktivní ozdobou zahrady.

Pokud necháme česnek medvědí vykvést, začne se vysemeňovat i sám.Pro pěstování v zahradě se nejlépe hodí podobná místa, na jakých se tomuto česneku daří v přírodě, tedy vlhčí a spíše stinná. Česnek medvědí se snadno množí  semeny i cibulkami. Osivo je dnes běžně k mání v zahrádkářských prodejnách, prodává se i předpěstovaný v nádobách (kontejnerech). Vysazujeme vždy několik cibulek společně (5-10 kusů). Cibulky sázíme tak, aby nad jejich vrcholem bylo přibližně 5 cm půdy. Pokud nemáme k dispozici zahradu, můžeme pěstovat medvědí česnek v omezeném množství třeba na balkoně. Jen musíme počítat s velmi skromnou sklizní. Ale pro zpestření jarních pokrmů se určitě bude hodit.

Semena vyséváme do hloubky 1 cm, nejlépe v období září-listopad. Počítat bychom měli s delší dobou klíčení, může trvat až měsíc. Výhodné je nechat rostliny v zahradě rozrůst a vykvést, samy se pak budou dál vysévat. 

Takto vypadají cibule česneku medvědího. Sázíme je ve skupinách po 5 až 10 kusech.

Využití v kuchyni je časově omezené, ale velmi mnohostranné

V kuchyni lze česnek medvědí použít na desítky způsobů, a to jako čerstvou bylinku i na tepelné zpracování. Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího si kuchaři cení hlavně listů; můžeme je přidat všude tam, kam bychom přidali česnek či pažitku, lze z nich připravit pesto či salát, nasekat je na chleba s máslem nebo na vařené brambory. Listy také můžeme jednoduše spařit jako listový špenát nebo využít na přípravu polévky.

K velmi oblíbeným způsobům zpracování patří pesto z medvědího česneku.

Autor Jan Kopřiva, spoluautor Radka Páleníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Medvědí česnek

(Marie H.), 17. 5. 2018, 15:15

Medvědí česnek vyprat a mixovat s vlažným rozpuštěným sádlem.
Přendat do sklenice se šroubovacím víčkem a uložit do lednice.
Směs ztuhne a vydrží v lednici i několik měsíců, hodí se do polévek,
těstovin i na chleba a topinky. Doporučuji nevařit !!!!!!!

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS