Jak si uskladnit sklizeň plodů z trnitého rakytníku?
4. 9. 2018

Jak si uskladnit sklizeň plodů z trnitého rakytníku?

Plody rakytníku dozrávají v průběhu září a října, podle odrůdy. Je třeba sklízet v pravý včas – v přezrálých se snižuje obsah vitamínů, nedozrálé nemají dobrou chuť. Jak je obrat z pichlavých větví?

Plody rakytníku začneme sklízet v době, kdy jsou plně vybarvené, ale neměknou. Sklizeň znepříjemňují trnité větvičky, jejich obírání je velmi zdlouhavé a při nepozornosti i bolestivé. Nejjednodušším způsobem je ustřihnout celé plody obalené části větviček ostrými zahradnickými nůžkami, což rakytníku nijak neuškodí. Poté je celé vložíme do mrazničky a zmrzlé z větvičky snadno sklepneme. Pokud plody rostou i na silnějších, středových větví rakytníku, obereme j buď ručně, nebo je necháme ptákům – do doby, než je sezobou, budou barevné plody zdobit zahradu.  

Plody rakytníku můžeme sklízet s celými větvičkami

Rakytník pro zdraví i dobrou náladu

Rakytník řešetlákovitý (Hippophaë rhamnoides) se dožívá až sta let a k dlouhověkosti může pomoci i nám. Keř až dvoumetrový stromek je díky stříbřitým jemným listům velmi dekorativní, zvláště když dozrávají zářivě oranžové, zdravé oválné plody – malvičky. Jsou plné vitamínů a dalších prospěšných látek, obsahují například alkaloid hippophein, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon důležitý pro pohodu i vitalitu.  Rakytník zvyšuje odolnost proti infekcím i stresu, hojí sliznice, prospívá krvi i kloubům. Zralé plody šlechtěných odrůd jsou chutné i čerstvé. Oblíbené jsou rovněž sirupy, marmelády a likéry. Plody můžeme též usušit a užívat rozemleté, nebo z nich uvařit čaj (nálev lze připravit dokonce i z listů).

Rakytník řešetlákovitý (Hippophaë rhamnoides) je užitečný i krásný

Pěstování

Právě na podzim je ideální čas k výsadbě nových sazenic. Rakytník je velmi nenáročný na půdu, nevadí mu písčité ani kamenité, pouze kyselé mu nesvědčí. Uplatní se i na svazích, které svými hluboko sahajícími a rozvětvenými kořeny zpevní. Nejlépe bude plodit na slunném místě. Pozor na to, že jde o keř dvoudomý, nejlepší je proto vysadit skupinku, kde převažují samičí rostliny, ale zastoupeny jsou i samčí.

Autor Jana Bucharová.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Rakytník

(k8AkQMQzWlCo1-enVvbjcL), 10. 9. 2018, 20:52

Když jsem před asi 6 lety hledala zmínky o rakytníku, psalo se, že někde na Sibiři ho sklízí s prvními mrazíky, protože se pak lehce sklepe. Když jsem to pak při první malé úrodě zkusila, nešlo mi to a byl přezrálý. Podle mne ten nápad s mrazákem vznikl z tohoto.
Možná by bylo dobré při návodu k pěstování zmínit, že může dost odnožovat z kořenů!

Rakytník

(porDRYSSq8Ak-~l6jWmKD), 10. 9. 2018, 20:38

Loni jsme poprvé sklidili velké množství rakytníku. Nejdříve jsem to otrhala ručně, ale poté jsme větvičky ostříhali a dali do mrazáku. Nechali jsme to tam dva až tři dny a poté jen oklepali a zbytek dotrhali. Šlo nám to suprově. Letos toho je pomálu, protože jsme je loni hodně ostříhali s plody. Nám to takto vyhovuje. Udělala jsem marmeládu, šťávu a olej.

Rakytník

(Zdeněk ), 6. 9. 2018, 15:01

Jednou jsem dal rakytník do mrazáku a už to nikdy neudělám. Mohl jsem porovnat poctivě otrhané bobule a zavařené nebo odštavňovačem udělaný sirup a zmrazené. Už to nikdy do mrazáku dávat nebudu. Rozdíl v kvalitě je značný.

RE: Rakytník

(sbokQMQ6jYmLfYsVVt%B994uK7N_), 10. 9. 2018, 15:39

Souhlasím, mám tytéž skušenosti. Mrazák ne!

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS