Pokud budete pěstovat vlastní zelí, odměnou bude nejen skvělá chuť čerstvě utržené hlávky, ale i nejvyšší možný obsah cenných látek. Ten se celkem dobře zachovává i při dalším správném skladování v chladu (hlávky v supermarketech vystavené teplu a světlu jsou na tom o poznání hůře). Můžete si také vybrat z nepřeberného množství odrůd a pěstovat zelí červené či bílé, kulaté či špičaté a samozřejmě vybírat i z odrůd raných nebo pozdních, podle chuti a potřeby.

Výsev

Semena lze vysévat od jara do sklonku léta, v závislosti na vegetační době jednotlivých odrůd.

  • Bílá netkaná textilie ochrání sazeničky i starší rostliny před napadení dřepčíkem, květilkou zelnou i nakladením vajíček běláska zelného.

    Rané letní odrůdy se vysazují časně zjara, nejlépe do pařeniště, pod zvonové kryty, nebo alespoň pod bílou netkanou textilii.
  • Pro průběžnou letní i podzimní sklizeň se zelí vysévá v průběhu jara.
  • Zimní odrůdy se vysévají obvykle do poloviny léta.
  • Ještě na sklonku léta lze vysít časné jarní nebo ozimé odrůdy, které ještě stihnou vytvořit pár zelených lístků a pokud s mírnou ochranou přežijí zimu, budou mít na jaře velmi rychlý start.

Vzešlé rostlinky je třeba vyjednotit na vzdálenosti nejméně 15 cm.

Zálivka a hnojení

Zelí je náročné na živiny. Půda by proto měla být kvalitní, výživná, je vhodné ji obohatit kompostem (pěticentimetrovou vrstvu zaryjte do záhonu) nebo zeleným hnojením.

Ph půdy by se mělo pohybovat nejlépe mezi 6,5 aý 7, aby zelí netrpělo boulovitostí.

Mladým sazenicím každý týden dopřejte zálivku s kompletním tekutým hnojivem. Ideální jsou organická hnojiva bohatá na dusík i další prvky.

Zvláště v době, kdy zelí tvoří hlávky, vyžaduje stálý, rovnoměrný přísun vlhkosti, na což je třeba dbát zejména za suchého a teplého počasí. Pokud půda vyschne a poté přijde vydatný déšť, žíznivé hlávky pukají. I zálivka by proto měla být častá a mírná – za sucha každé hlávce denně dopřejte půl litru až litr vody. Pro udržení rovnoměrné vlhkosti je ideální i mulčování půdy kolem hlávek.

Sklizeň

  • Čas na odříznutí hlávky ostrým nožem nastává, když je pěkně pevná. Nejkvalitnější a nejchutnější je zrána.
  • Z ponechaného košťálu časem vyrostou postranní hlávky pro druhou sklizeň. Nakonec je však třeba jej odstranit, aby v něm nepřetrvávaly případné choroby.

Zelí lze v chladničce či vhodném sklepě skladovat i několik týdnů. Před uskladněním lze odstranit svrchní ušpiněné listy, ale hlávky se nesmí mýt.