Hlívou můžete naočkovat pařez jakéhokoli listnatého stromu na zahradě. Místo pracného vykopávání pařezu, nebo ještě hůře jeho chemické likvidace, vám ho pomalu ale jistě rozloží houba. A zatímco bude podhoubí pracovat, vy si pochutnáte na jejích plodnicích.

Očkování

Pařez můžete naočkovat násadou rozmanitých druhů hlív, prodávanou v dřevěných kolících, které do předvrtaných otvorů v pařezu jednoduše zasunou. Otvory vyvrtejte čistým vrtákem o průměru 10 mm. Nebo lze zakoupit samotné podhoubí, které aktivuje smíchání s vodou. Kaši nechejte den či dva odpočívat na bezmrazém místě a poté ji vetřete do předem vyvrtaných otvorů ve špalku. Jinou variantou je odříznout z pařezu koláček, pak sekerkou vytvarovat mírnou prouhlubeň, do ní nalít podhoubovou kaši a dřevěnou pokličkou opět přiklopit a pro jistotu po krajích přitlouci.

Zrání

Naočkovaný pařez nesmí zaschnout. Můžete ho zalévat, ještě jistější je přikrýt ho igelitovým pytlem, který vytvoří vhodné mikroklima. Za čas podhoubí pařezem proroste a objeví se první plodnice – nejhojněji budou rašit na podzim. Houba na pařezu vydrží tak dlouho, dokud ho nestráví.

Pěstování na špalku

Nemáte na zahradě vhodný pařez? Nevadí. Hlíva se spokojí i se špalkem a vyroste na něm dokonce rychleji. Nejlepší jsou ze dřeva listnatých stromů, ideální je dub, buk, habr, bříza, topol nebo olše. Měly by být téměř čerstvé, několik týdnů po pokácení stromů. Na starším suchém dřevu podhoubí neroste. Špalky se očkují stejným způsobem jako pařezy. Poté je zabalte do strečové fólie, nebo do polyetylenového pytle a těsně je uzavřete, aby sadba nevysychala. Uložte je do sklepa nebo na jiné bezmrazé místo. Na jaře je pak můžete postavit a mírně zapustit do půdy na stinném místě na zahradě (špalky můžete naočkovat také až na jaře). Na špalcích z měkkého dřeva (břízy, topolu), hlíva vyroste téhož roku na podzim nebo v budoucím roce na jaře, na špalcích z tvrdého dřeva vyroste až v následujícím roce a bude plodit ještě několik let.