Jak využít voňavou, léčivou dobromysl? Nálev, víno, sušení a pěstování
7. 8. 2018

Jak využít voňavou, léčivou dobromysl? Nálev, víno, sušení a pěstování

Z rozkvetlá nati dobromysli připravíme léčivý, posilujícící a voňavý nálevu, který uleví při řadě obtíží. Nať můžeme také naložit do vína, nebo si ji nasušit do zásoby.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je krásná, voňavá bylinka našich luk a strání. Její květy jsou nejen léčivé, ale i medonosné, vyhledávané včelami, čmeláky i motýly. Za slunného dne nastříhané kvetoucí natě zavěsíme na vzdušném, teplém, stinném místě květy dolů v tenkých svazcích. Poté, co dokonale proschnou, je skladujeme na suchém místě, nebo v dobře těsnících nádobách.

dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Nejen pro dobré trávení

Ze lžíce čerstvé nebo lžičky sušené kvetoucí nati na šálek vody připravíme voňavý, sladce nahořklý nálev, který podporuje trávení a vylučování žluči, odstraňuje křeče a mírní nadýmání. Při obtížích užíváme šálek třikrát denně přibližně půl hodiny před jídlem. Dobromysl dále podporuje krevní oběh, je prospěšná při kašli a zahlenění, může ulevit při bolesti hlavy, odhánět melancholii a celkově posilovat. Nálev poslouží i jako voňavý přírodní kondicionér na vlasy, především pro tmavé je vhodný. Sušené podrcené květy lze využít i jako koření, jemnější variantu oregana.

Nálev z dobromysli je voňavý a léčivý

Výtečné i je dobromyslové víno, které připravíme macerováním několika hrstí čerstvých květů v lahvi kvalitního vína při pokojové teplotě přibližně po dva týdny. Poté víno přecedíme.  

Pěstování

Krásně kvetoucí léčivou bylinku lze na zahradě pěstovat jako odolnou trvalku. Stačí jí slunce a propustná půda. Je až půl metru vysoká, bohatě rozvětvená, rozkvétá v červenci a srpnu. Můžeme ji pěstovat na bylinkové zahrádce, nebo v lučních partiích zahrady.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS