Je libo koktejlové cherry nebo obří býčí srdce? Na výběr máte rozmanité velikosti plodů od sladkých koktejlových rajčátek kulatých, hruškových i oválných, po obří masité odrůdy ideální pro vaření, která mají tvar klasický, podlouhlý, srdcovitý nebo vypadají jako turban. Rajčata mohou být nejen červená, ale také žlutá, žíhaná i téměř černá. Vyzkoušet můžete i divoká rajčata a další speciality. Z výběru až oči přecházejí. Ovšem zásadní je vědět, zda se jedná o odrůdu keříkovou nebo tyčkovou.

Tyčková nebo keříčková?

Zda je odrůda typu keřík, nebo určená pro pěstování na opoře, tedy tyčková, je velmi důležitý údaj, který musí být na sáčku se semeny uvedený a měli byste ho brát v patrnost.

  • Tyčkových odrůd je více a pěstují se častěji. Zaberou méně místa do šíře, rostou do značné výšky (i před dva metry, pokud je nezkrátíte) a vyžadují oporu. Po celou dobu růstu, květu i po období plodnosti je nutné vylamovat jim postranní výhony, zálistky, aby se rostliny nevětvily – plodí především na hlavním výhonu, tvorbou postranních by se rostlina zbytečně vyčerpávala. A také zahušťovala – vylamováním udržíte rostlinu vzdušnou a méně náchylnou k napadení houbovými chorobami. Snadno také odstraníte spodní listy, které vlhnou od substrátu, nebo ty, na kterých se objevily první známky napadení.
  • Keříčkové typy rostou dle odrůdy nejvýše metr do výšky, mnohé balkónové jsou ještě nižší, potřebují však i prostor pro růst do šíře. Postranní výhonky se nevylamují, právě na nich rostlina nejvíce plodí. Keříčková rajčata jsou ideální do truhlíků a nádob na balkóny, především pokud na ně neprší. Při deštivém počasí se totiž obtížněji chrání proti houbovým chorobám, nežli typy tyčkové. Odrůdy odolné vůči nim u nás bohužel v nabídce nejsou, například v Británii nebo Německu, případně v semenářstvích kam je dováží, je koupit lze.

Pokud se chystáte předpěstovat si jak odrůdy keříčkové, tak tyčkové, výsevy a sazeničky je třeba pečlivě značit. K záměně a promíchání dojde při přesazování nebo přemisťování celkem snadno a na malých rostlinách není snadné odrůdy rozeznat. (Někdy dochází i k nečekaným zradám - cedulky s propiskou napsanými jmény odrůd mohou při čekání sazenic ve skleníku vyblednout do nečitelna!)

Výsev rajčat

Semena vysejte do lehkého substrátu (výsevního, nebo směsi listovky a perlitu či vermikulitu), zasypte přibližně 0,5 cm silnou vrstvou a udržujte vlhké. Nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C. Později může teplota klesnout na 15-20 °C, sazeničky budou silnější a zdravější. Zásadní je dostatek světla, aby se rostliny nevytahovaly a nebledly, a také pravidelné přihnojování (například hnojivem určeným přímo pro nastartování růstu). Z výsevní misky nebo sadbovače je přesaďte dříve, než se začnou tísnit, do větších květináčků – můžete je zasadit hlouběji, ze stonku tvoří kořínky. Při přesazování je dobrou pomůckou obyčejná vidlička, rostlinky opatrně podeberte. Pokud na dno nádob nasypete vrstvu lehkého perlitu, rajčata bude snazší vysadit bez poškození kořínků, až přijde jejich čas.