Je nejvyšší čas sklidit kořeny čekanky pro rychlení puků
25. 10. 2018

Je nejvyšší čas sklidit kořeny čekanky pro rychlení puků

Křehké čekankové puky jsou vynikající zeleninou, jednou z mála, kterou si lze vypěstovat i v průběhu zimy. Přípravu však musíme provést již na podzim – kořeny je třeba vyrýt, uložit a poté znovu probudit.

Čekankové puky zpestří saláty, výtečné jsou i zapékané či dušené, ať už samotné nebo s jinou zeleninou, sýrem, houbami... Jejich mírně hořkou chuť si většina strávníků oblíbí, obsažené hořčiny navíc velmi prospívají trávení a celkovému zdraví. Jak puky získat?

Čekankové puky jsou výtečné syrové, restované, dušené i zapékané

Sklizeň a skladování

Kořeny salátové čekanky opatrně vyryjeme tak, abychom je, pokud možno, kořen čekanky a rostoucí puk listůnepoškodili. Vhodným nástrojem jsou rycí vidle, nebo motyčka, kterou jejich okolí obkopeme. Pro rychlení jsou ideální kořeny, které mají vršek, hlavu, silný tři a více cm.

Nať odřízneme 1-2 cm na hlavou kořenů a ty poté uložíme do sklepa nebo na jiné co nejchladnější místo (například zakryté pařeniště), kde však teplota neklesá pod bod mrazu. Ovšem pokud si přejeme kořeny začít rychlit ihned (a sklízet kolem Vánoc), může jim krátké přejití lehkým mrazem prospět. I ve skladovací fázi kořenům svědčí, pokud je udržujeme ve svislé poloze – například v bedničce zasypané do substrátu nebo písku.

Rychlení

Spící kořeny čekanky podle potřeby odebíráme a rychlíme při teplotě 16-20 °C a ve tmě, aby byly puky křehké a lahodné. Kořeny můžeme zasadit do substrátu (například směsi písku, kompostu a listovky), který udržujeme mírně vlhký. Nebo je naskládáme do kbelíku či jiné podobné nádoby tak těsně vedle sebe (kořenovými hlavami nahoru), že drží ve svislé poloze. Kbelík by měl být naplněn vodou zhruba do výšky 10 cm – záleží na délce kořenů. Neměly by být ponořeny až po hlavy, ale zároveň musí mít možnost pít podle libosti.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS