Jedlé kaštany, podzimní dar kaštanovníku setého
12. 9. 2015

Jedlé kaštany, podzimní dar kaštanovníku setého

Jedlé kaštany pečou pouliční prodejci snad na všech vánočních trzích. Voní na dálku, hřejí v rukou i žaludku. Z kaštanů lze připravit i desítky sladkých i slaných jídel. Krásné kaštanovníky seté rostou dokonce i u nás.

kaštanovník setý (Castanea sativa) je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá až do 35 m výšky. Je příbuzný buku, má vznosnou korunou vejčitého tvaru. Dožívá se i několika set let. Rozšířený je zejména na Blízkém Východě, ve Středomoří a jižní Evropě. Největšími evropskými vývozci jedlých kaštanů jsou Španělé, Italové, Francouzi. V teplějších oblastech jej lze ale s úspěchem pěstovat i u nás.

Sklizeň jedlých kaštanů

Jedlé kaštany, známé svou nezaměnitelnou chutí a vůní, jsou nažky hnědavé barvy, často ukryté po třech v jedné ostnité číšce. Je-li ve slupce uložena jediná nažka, říká se plodu maron. Dozrávají v říjnu.

kaštanovník

i

Kaštany jsou velmi bohaté na vitaminy skupiny B, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy.

  • Zralé ostnité číšky se sklízejí setřásáním.
  • Vyloupaná jádra je nezbytné dosušit.
  • V chladu a suchu spolehlivě vydrží minimálně rok.

Kaštanovník v Čechách a na Moravě

I u nás roste kaštanovník setý na řadě míst. Daří se mu zejména ve vinařských oblastech, ale nejenom tam. Historicky první zmínky o něm se týkají stromů vysazených na Chomutovsku. Dosahují stáří kolem 400 let. 

Ostrůvkovitě se kaštanovníky vyskytují na více než dvou stech lokalitách Česka, například na Chrudimsku, Šumpersku, Dobříšsku, Karlovarsku, Luhačovicku, Havlíčkobrodsku, ba i Děčínsku.

Odborníci odhadují, že by strom v podmínkách klimatických změn mohl v budoucnu přispět ke stabilitě bukových a dubových porostů, případně i lesní zvěři doplnit zdroje přirozené potravy.

jedlé kaštany

Pěstování

Na prostorných zahradách je kaštanovník setý krásný a užitečný solitér. Požadavky na stanoviště tohoto starobylého ušlechtilého listnáče se podobají nárokům ořešáku vlašského.

  • Miluje slunné polohy, chráněné před silnými mrazy a poryvy ledových větrů.
  • Půda mu vyhovuje humózní, písčitá, nevhodné jsou jíly a vápnité půdy.

Kaštanovník ze semene

  • Semena kaštanovníku můžeme koncem zimy zasadit do květináčů 10 cm hlubokých a nechat je vyklíčit na okenním parapetu při pokojové teplotě. Trvá to asi šest až devět týdnů.
  • Na zvolené místo semenáče přesadíme až zesílí – nejdříve však následující rok.

Rostliny pěstované z nažky sice rychle rostou, ale hodí se spíše jen jako okrasné dřeviny, protože plodí jen málo nebo neplodí. Kvalitní odrůdy se očkují nebo roubují - tyto sazenice je třeba zakoupit ve školce či specializovaném zahradnictví se širokým sortimentem. Nejvhodnějším termínem k výsadbě je podzim, po opadu listů.

Nejvhodnějším termínem k výsadbě je podzim

Tvrdé dřevo pro lodě i sudy

Římané během svých vojenských tažení rozšířili pěstování kaštanovníků i na území dnešního Německa a na britské ostrovy. Z tvrdého a velmi odolného dřeva těchto stromů se dodnes vyrábějí čluny, sloupky, sudy a pražce.

Nugát, nádivka, polévka i moučník, to vše z kaštanu

Syrové kaštany jsou trpké, konzumují se pouze po tepelné úpravě.

  • i

    Z kaštanové mouky, medu a karamelu byl kdysi v jižní Francii připraven první nugát (marrons glacés).

    Velmi oblíbené jsou pečené kaštany, které slouží jako dezert i samotné.
  • Vařené se podávají jako příloha k masu. V USA si bez nich nedovedou představit nádivku do krocana.
  • Melou se na mouku, která je jednou ze základních cukrářských surovin. Přidávají se do dortů, pudinků, chleba, pečiva i zmrzliny.
  • Marony se také konzervují v cukerném sirupu, vyrábí se z nich i likér.
  • V kuchařských knihách najdeme na téma jedlé kaštany i četné slané variace. Výtečné jsou polévky i omáčky z rozmixovaných, pražených kaštanů.

příprava jedlých kaštanů

Základní úprava jedlých kaštanů

  1. Kaštany důkladně opereme a ostrým nožem nařízneme špičku každého plodu do kříže.
  2. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Hrnec zakryjeme pokličkou, vodu uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a mírným varem kaštany vaříme asi 20 minut.
  3. Vodu nesléváme, ale nádobu odstavíme na pět až sedm minut. Z hrnce pak nabíráme děrovanou naběračkou jen tolik kaštanů, kolik jich stačíme oloupat, dokud jsou horké. Odstraníme vnější i vnitřní slupku. Pokud kaštany zchladnou a nedají se dobře loupat, přihřejeme je.
  4. Nespotřebované kaštany v menších množstvích rozdělíme do mikrotenových sáčků, které uložíme do mrazáku. Můžeme je tak kdykoliv rozmrazit a použít.

Pokud si na kaštanech chceme pochutnat bez složitých úprav, stačí je naříznuté upéci v troubě na plechu při 200 °C. Kaštany jsou obvykle hotové v okamžiku, kdy kuchyň naplní příjemná charakteristická vůně. V krbu je lze připravit i na přímém ohni.

Pro Receptář speciál, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

jedlý kaštan - strom

(VWPsQNuvW%zk8YSSwkrnZ59j-omMFYqTVWPjEp~6Kx), 23. 3. 2013, 17:05

Jedlý kaštan, jsem si před 20 lety donesla jako malý proutek z lesa. Bydlím v nadmořské výšce 620m. Již pět let se každý rok raduji z úrody. Strom je pouze jeden, každoročně krásně kvete a naše včelky si pochutnávají na jeho pylu. S pozdravem. D. Predigerová

Pražené kaštany

(VWPsQNuB-srpQNs6JyvjFo), 25. 12. 2012, 19:31

Prosím vás kolik upečeních kaštanu mužem zkonzumovat na posezení nebo za jediní den .Děkuji.

Kaštanovník setý

(VWPsQNuEWkrjeP4sI7bMQMvaVWR), 20. 1. 2012, 09:06

odpovězte mi ,kde ho lze koupit,jako sazeničku.nedaří se mi ho vypěstovat ze semene,děkuji.M

RE: Kaštanovník setý

(Pája), 5. 4. 2012, 23:33

Koupíte ho většinou v nějakém subtropickém zahradnictví. Například v Jilemnici.

dotaz na foto

(88EDZ.4UH~vH43h), 25. 11. 2011, 08:30

Dobrý den, zajímalo by mne kde byly nafoceny ty krásné stromy na první fotce. Děkuji.

RE: dotaz na foto

(VWPsQNue5nm~eYSx47bO), 30. 11. 2011, 18:47

Klidně by to mohl být i zoopark v Chomutově, i když možná taky ne.

zajímalo by mne za kolik si koupím 1 kg jedlých kaštanů a jde jsou k dostání,děkuji

RE: dotaz

(František), 5. 10. 2011, 14:36

Občas je najdete v obchodech se zeleninou, zvlášť v těch, ke mají všelijaké "vychytávky", občas je také někdo nabízí přes internet, před Vánoci je mívají i v supermarketech, v oddělení s ovocem a zeleninou. Kilo stojí od 30 do 50...

jedlý kaštan

(VWPsQNucWkrvQNs6JyvjFo), 3. 8. 2010, 17:59

Jedlý kaštan nemá s naším kaštanem koňským nebo také jírovcem madalam vůbec ale vůbec nis společného , je to bukovitá rostlina proto se také dříve jedlé kaštany roubovali na podnože buků, ideální je roubování na podnož kačtanovníku setého. V podstatě vše o kaštanech jedlých najdete na www.jedlykastan.cz , krásnej web, dostal jame tam všechny informace co jsou ke kaštanovníku jedlém možné.

RE: jedlý kaštan

(VWPsQNu%-gMkQNs6JyvjFo), 25. 10. 2010, 14:23

děkujeme za radu web jeopravdu super , koupili jsme tam i pěkné stromky. Honza

jedlý kaštan

(VWPsQNuH0mEjEKr77hAo1YTuVVSsQNu), 15. 6. 2010, 21:51

Zajímá mne,zda je možné,jedlý kaštan naroubovat na strom jírovec maďal.

RE: jedlý kaštan

(Pája), 5. 4. 2012, 23:32

Nejlepší je ho naroubovat na ořešák.

roubované stromky

(VWPsQNuH0mEjEKDgc7P~QkRcVWPjEp~6Kx), 19. 2. 2010, 20:03

Byla tu otázka kde je možno kopupit stromky já jsme jekoupil tady ,už před 3 lety jako roubovance a krásně se chytli, mely za dva roky už plodit. Doufám že Vám tento odkaz neodstraní, je to opravdu velmi složité tyto stromy sehnat a spousta lidí to uvítá já jsem je sháněl přes půl roku než jsme na ně narazil všude na mně koukali jako na blázna. Zdravím. Petr
http://www.nebari.cz/bonsai-bonsaje-prodej/bonsai-bonsaje.php?CA=74

jedlý kaštan

(VWPsQNucWkrvQNs6JyvjFo), 19. 1. 2010, 20:37

Po zkušenostech doporučuji roubované stromky dají se na netu sehnat plody jsou větší a nástup plodnosti po cca 5- ti letech. Počítejte ale s vyšší cenou ale je to strom do kterého se vyplatí investovat. Doporučuji 2 stromy kvůli lepšímu opylení

Jedlé kaštany

(VWPsQNuL0krJRYTuVVSsQNu), 12. 9. 2009, 12:29

Ahoj chtěla sem se zeptat jestli jsou to klasické kaštany které rostou normálně v parcích a u cest nebo jsou to nějaké speciální děkuju předem za odpověd

RE: Jedlé kaštany

(pkrxRYSSCbzB5f4uK7N_), 6. 10. 2009, 22:14

Zrovna jsme si nasbírali jedlé kaštany na Ruzyni-jsou moc dobré,jen menší než kupované.

RE:

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 13. 9. 2009, 21:15

Jedlé kaštany, o kterých se píše v tomto článku, jsou opravdu zcela jiné, než naše běžné kaštany. Ty patří stromu, kterému sice kaštan říkáme, ale jmenuje se jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Jeho plody chutnají lesní zvěři, ale člověk by si a nich ani po upražení zrovna nepochutnal. Zato jedlé kaštany, o kterých je tento článek, plodí úplně jiný strom – kaštanovník setý (Castanea sativa), který s jírovcem nemá nic společného. Jejich plody jsou si však trochu podobné. Pravé jedlé kaštany jsou po tepelné úpravě velmi chutné, také se v kuchyni využívají odnepaměti. Tento strom je ale u nás mnohem vzácnější, je poměrně teplomilný – přesto jej lze i v Česku pěstovat.

kastany

(VWPsQNuG7%njFm4Umbm~g), 19. 9. 2008, 11:46

Dekuji za informaci a za recept na jedle kastany. Zasadili jsme si strom na zahradce a tesime se na kastany.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS