Jeřabiny sladkoplodého jeřábu jsou zdravé a lahodné
1. 2. 2011

Jeřabiny sladkoplodého jeřábu jsou zdravé a lahodné

Jeřáb je krásný strom, jehož oranžové plody milují ptáci. I pro nás jsou velmi zdravé, ale příliš trpké. Ovšem vyšlechtěný sladkoplodý jeřáb, který se zrodil na Moravě, dává plody mnohem lahodnější chuti. Jak je sklízet a využít v kuchyni?

Červené střapce malviček jeřábu ptačího lemující cesty jsem vždy sledoval s určitou nostalgií končících prázdnin. Lákavé plody svádějící k ochutnání jsou však pro svou trpkost a svíravou chuť nepoživatelné. Tedy byly – až do roku 1820, kdy někde v okolí malé obce Ostružná na severní Moravě ochutnali pastevci ovcí pár zralých jeřabin lahodné, sladkokyselé chuti jen s nepatrnou příchutí trpkosti.

Otužilý ovocný jeřáb

Právě v Osružné začala slavná pouť mutace jeřábu ptačího, kterou botanici nazvali jeřáb sladkoplodý moravský (Sorbus aucuparia subsp. Moravica). Stačilo pak méně než 200 let a tento vítaný ovocný druh našel „domovské právo“ v mnoha zejména severněji položených zemích světa, kde bez obtíží prospívá.

Od původního jeřábu ptačího se kromě chuti snadno rozliší zoubkováním listů:

  • Listy původního druhu jsou celokrajově zoubkované.
  • U sladkoplodého dosahuje zoubkování jen do horní poloviny listu.

Co ukrývají oranžové plody?

Plody – malvičky – jsou neobyčejně bohaté na vitamin C (až 200 mg), karoteny, cukry, organické kyseliny, pektinové látky a zvláště velmi cenný rutin.

Léčivé účinky plodů i listů se uplatňují při poruchách močového ústrojí (mají močopudné účinky), samotné plody zase snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Všichni diabetici znají důležitou náhražku za řepný cukr, sladidlo Sorbit, extrahované právě z plodů jeřábu. Jeřabiny jsou tedy ovocem vhodným i pro diabetiky.

Jak jeřabiny sklízet a zpracovávat?

Plody sklízíme co nejpozději, až po změknutí malviček, koncem srpna a v září. Pak teprve budou vyzrálé a sladké, a také nejhodnotnější co do obsahových látek. Promeškáme–li však přesný čas sklizně, postarají se o ni hejna ptáků.

  • V domácnosti připravujeme z malviček sladkoplodého jeřábu výtečné kompoty úspěšně zastupující brusinky.
  • Zavařovat je můžeme i v kombinaci s hruškami nebo s jablky, čímž kompoty získají zvláštní nenapodobitelnou příchuť.
  • Z jeřabin lze připravit i chutné marmelády, džemy, pasty a známou pálenku „jeřabinku“.

Kdo chce využít všechny vitamíny beze ztráty, může si jako zdravý elixír dopřát hrst jeřabin rozmačkaných s medem a kupříkladu jogurtem, který výraznou, až ostrou chuť zjemní.

Pro Receptář Bohumír Muchka.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Červené plody

(Miky), 16. 9. 2018, 12:23

Dobrý den,
sklidil jsem z mého jeřábu plody, které jsou tmavě červené. Jsou dost kyselé, ale jíst se dají. Je to moravský jeřáb?
Děkuji.

sladkoplodá jeřabina

(VWPsQNurZ.AkQNs6JyvjFo), 5. 10. 2015, 18:47

Ráda bych se dozvěděla kde se dá sehnat sazenice sladkoplodé jeřebiny.

jeřáb Moravský

(VWPsQNuBWkzs2Z4Vj7aPZYTw), 3. 10. 2013, 12:11

Dobrý den, kde by se prosím dal koupit keř jeřábu Moravského?
Děkuji.

RE: jeřáb Moravský

(Kyle), 21. 12. 2013, 19:49

Prakticky v jakémkoli větším zahradnictví, které prodává stromky. Prodává se buď jako vysokokmen nebo s nízkým kmínkem, jakoby keř.

RE: jeřáb Moravský

(Lída), 8. 10. 2013, 10:45

Zkuste to v ovocných školkách a zahradnictvích zaměřených na dřeviny (třeba v Brusnici pod Zvičinou máme oblíbené)

Sorbitol

(craftext), 28. 10. 2012, 18:20

Sorbitol se dnes již nevyrábí z jeřábu, ale hydrogenací glukosy

informace

(Jaroslav ), 19. 10. 2011, 13:07

já bych zase rád věděl jak se takový Jeřáb udržuje v rámci ořezů? díky

(VWPsQNuH0mEjFm4Umbm~g), 8. 8. 2008, 10:41

Rad bych vedel,jak se pozna jedla jerabina? Dekuji Petr

RE:

(Maruška), 19. 10. 2011, 13:55

Podle chuti tak, že není tak trpká, je mnohem sladší než planá (kterou taky sníst můžete a nic se vám nestane, ale asi vám nebude chutnat). Sladkoplodý jeřáb jinak poznáte hlavně podle listů - jsou z poloviny s hladkým okrajem, zatímco planý jeřáb je má celé zubaté.

RE:

(Kyle), 21. 12. 2013, 19:48

Omyl. Plané jeřabiny nelze jíst, jsou slabě jedovaté. NIcméně ony hlavně sníst nejdou, jsou odporné.

RE: odpověd

(Iris), 8. 10. 2013, 09:35

jedlé jeřabiny mají hvězdičku a nejedlé křížek

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS