Usušené a rozemleté plody známe jako kayenský pepř nebo „pepř ďáblův“, chilli i papriku. Svůj název rostlina dostala podle ostrova Cayenne. Papriku křovitá. pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde její plody původní obyvatelé pojídali již tisíce let před naším letopočtem.

Dnes se však rozšířila do mnoha zemí a má mnoho názvů – například Američané a Španělé ji nazývají chilli. Obsahuje jej oblíbená směs koření kari, ale i obranné slzné spreje.

Pěkná na pohled, pálivá na jazyku

Paprika křovitá je kompaktní, půvabný polokeřík. Má tmavozelené, později nahnědlé mírně hranaté stonky. Listy jsou tmavozelené, kopinaté a hladké. Rostlina je velmi dekorativní v květu i obsypaná pálivými plody.

Ďáblův pepř pálí a hřeje

Guinessova kniha rekordů označuje jako nejpálivější papričku na světě indickou Bhut Jolokia, jedové chilli.

  • Pálivé papričky obsahují velké množství látky zvané kapsicin, která je mimo jiné silným přírodním anestetikem.
  • Kayenský pepř je považován za přírodní afrodisiakum.
  • Povzbuzuje metabolismus a usnadńuje shazování přebytečných kil. (Pálivého jídla navíc sníte méně, nehltáte).
  • Papričky obsahují kromě pálivého capsicinu i řadu dalších látek, například vitamíny C a B.
  • Obyvatelé tropů využívají ostré chuti pepře také k zahřátí, neboť v chladných obdobích vyvolává pocit tepla v těle.

Kdo má choulostivé chuťové buňky, měl by s tímto kořením zacházet velmi opatrně. Ostré koření by nemělo přehlušit vlastní chuť jídla.

Papričky v květináči

Pokud používáme čerstvé plody, musíme z nich odstranit všechna semínka.

Kdo si vypěstuje papriku křovitou na chráněném, slunném místě na záhoně, ve skleníku nebo v nádobě, může jako koření používat i čerstvé plody.

  • Rostlina vypadá velmi rostlina pěkně, ať už kvete, nebo je obalená červenými plody.
  • Kvete za 3–4 měsíce po vysetí. Květy jsou nazelenalé nebo modrofialové.
  • Plody v plné zralosti jsou dekorativně červené, většinou dlouhé a špičaté, tvarově i velikostně rozdílné.
  • Během doby zrání mění svou barvu ze zelené na žlutou až po červenou.

Papričky lze sušit třeba navléknuté na drátě zavěšeném ve větrané místnosti. Působí jako atraktivní výzdoba každé kuchyně.