24. 7. 2010

Kdouloň na zahradě, voňavé kdoule v kuchyni, kosmetice, prádelníku

Jméno kdoule zní povědomě, zavání starými časy. Naše babičky kdoule opravdu pěstovaly a užívaly v kuchyni i domácnosti. Voňavé plody nelze jíst syrové, ale vaří se z nich výborné marmelády a želé, suší se. Kdouloň je malý pohledný stromek, který navíc pěkně kvete a pěstovat jej není těžké.

Kdouloň podlouhlá či obecná, (Cydonia oblonga) je jedna z nejstarších kulturních rostlin. Její pravlastí je rozsáhlá oblast zahrnující území dnešního Íránu, Zakavkazí, Střední Asie a jihu Arabského poloostrova. U nás se tato dřevina pěstuje již od středověku a místy dokonce zplaněla. Ve starověkém Řecku patřila k rostlinám přiřčeným bohyni Afroditě, proto se věřilo, že plody kdouloně působí jako afrodiziakum. Jako symbolem zdraví a plodnosti jimi obdarovávali na svatbách snoubence. Plody, připomínající žlutá jablka, nádherně voní a nabízejí rozmanité využití.

Kdouloň podlouhlá - květy

Růžové květy a voňavé kdoule

Kdouloň obecná je keř nebo nízký strom. Listy jsou jednoduché, široce vejčité, celokrajné, na spodní straně ochlupené. Rostliny kvetou v květnu a v červnu, bílé nebo růžové květy jsou nápadně velké. Pěstují se i kultivary s obzvlášť okrasnými, například temně růžovými květy. Plody - kdoule, jsou žluté, hustě plstnaté a mají hruškovitý nebo kulovitý tvar. Mají výraznou, typickou a nezaměnitelnou vůni. Již Matthioli charakterizuje kdoule jako velice chutné ovoce a uvádí několik receptů na marmeládu a želé.

  • i

    Drobná semena obsahují slizovité látky, olej, třísloviny, ale také toxický kyanogenní glykosid amygdalin. Proto se před zpracováním vyjímají.

    Plody, které jsou v syrovém stavu nejedlé, se sbírají v září.
  • Krájejí se na lupínky a suší se v sušičkách ovoce při 40 – 50 °C.
  • Z uleželých plodů se v zimě vaří kompoty, marmelády, džemy a želé.
  • Naše babičky kdoule přes zimu také ukládaly do prádelníků k provonění prádla.

Na začátku minulého století se z kdoulových semen připravoval sliz na ošetření proleženin. Výtažek ze semen se také používal proti průjmům. Využívá se i v kosmetice na fixaci vlasů či v textilním průmyslu při konečné úpravě hedvábí.

Dužnina plodů obsahuje pektin, kyseliny, slizy, deset procent cukrů, silice, třísloviny, provitamin A, vitamin C, skupinu vitaminu B, minerální látky - draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek. Můžete ji využít nejen na přípravu výborných marmelád, ale také například na čistící, aromatickou pleťovou vodu.

Kdouloň podlouhlá - plody 

Pleťová maska z kdoulí na stažení rozšířených pórů

Potřebujeme

  • 2 čerstvé kdoule
  • 200 ml 50 % alkoholu

Jak na to

  1. Kdoule oloupeme a dužninu nakrájíme na plátky. Vložíme je do sklenice a zalijeme alkoholem.
  2. Necháme louhovat nejméně 14 dní a poté výluh slijeme přes sítko.
  3. Na pleť jej nanášíme vatičkou. Po ošetření postižených míst obličej omyjeme teplou vodou a ošetříme běžným způsobem.

Pěstování

Kdouloň podlouhlá - plodyKdouloni se u nás dobře daří, je však citlivá na mráz. Vybíráme pro ni polohy slunné a chráněné. V mrazových kotlinách nepřežije tuhou zimu.

  • Miluje hluboké, kypré a nepřesušené půdy s dobrou zásobou živin, nesnáší vápník.
  • Na suchých místech je nutná závlaha.
  • Nepotřebuje řez ani velké tvarování. Plodí na krátkých ročních výhonech.
  • Netrpí chorobami ani škůdci.

Rostliny se mohou množit semeny; výhodnější a spolehlivější je však množení odkopky nebo řízky. Nejlepší je kupovat kvalitní sazenice se zárukou u profesionálních pěstitelů.

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Dula (Cydonia oblonga)

(VWPsQNusZkrk9YTuVVSsQNu), 13. 12. 2014, 15:48

Sorry, no ilustračný obrázok so zakvitnutou vetvičkou nepatrí duli (Cydonia oblonga), ktorá má kvety vyfarbené podobne ako jabloň, iba o čosi väčšie, ale rastlinke dulovca japonského (kdoulovec japonský, Chaenomeles japonica), čo je ker pestovaný na okrasu kvôli kvetom alebo v Pobaltí a pod. i kvôli kyslým citrusovito-jablkovitým plodom.
Takisto nie je pravda, že plody dule sú v surovom stave nejedlé. Majú síce takú zvláštne sťahujúcu chuť, no v plnej zrelosti sú tak nádherne voňavé a osviežujúce, že niektorí ľudia ich veľmi radi konzumujú i v takejto neupravenej podobe. Rozhodne však nemajú žiadne účinky, ktoré by mohli negatívne pôsobiť na zdravie konzumenta, a to ani po prípadnej konzumácii väčšieho množstva plodov...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS