Když necháte dýně po sklizni vyzrát, budou chutnější
3. 11. 2018

Když necháte dýně po sklizni vyzrát, budou chutnější

U zimních hrušek je to efekt celkem známý – mnohé chutnají mnohem lépe po pár měsících ve sklepě nežli hned po sklizni. Týká se však i některých dýní. S tím rozdílem, že do sklepa nepatří.

Dýním velmi prospěje posklizňové dozrávání. Zvýší jejich trvanlivost, ale také vylepší chuť. Škrob se postupně mění na cukr, dýně jsou proto sladší, výraznější chuti, a přitom jemnější konzistence. Pokud je venku teplo, můžeme je nechat pod přístřeškem, na místě chráněném před deštěm i rosou, vystavené slunečním paprskům. Pokud je venku vlhko nebo hrozí mrazíky, necháme dýně vyzrát doma, při pokojové teplotě. Ať venku pod střechou nebo doma, dýně pravidelně otáčíme, aby proschly ze všech stran.

Dýním hokkaido prospěje dozrávání na sluníčku

Jak dlouho dýně vyzrávají? 

Odrůdám dýní, které jsou vyšlechtěny z dýně neboli tykve velkoplodé (Cucurbita maxima) – patří mezi ně i oblíbené hokkaido, kuri či máslová dýně – svědčí nejméně měsíční, ještě lépe dvouměsíční dozrávání. Dýním vyšlechtěným z dýně neboli tykve obecné (Cucurbita pepo) a z dýně muškátové (Cucurbita moschata) postačí týdenní či dvoutýdenní vyzrávání. Dobře vyzrálé dýně velkoplodé vydrží výtečné až do jara a ještě déle. Oproti tomu odrůdy odvozené od dýně obecné je lepší sníst dříve, po novém roce již na kvalitě ztrácejí a jsou příliš vláknité.

Dýně mohou dozrávat v pokoji

Dýně do sklepa nepatří

Vyzrálé dýně skladujeme v suchu, při teplotě 10-16°C. Vlhko a zima jsou pro ně zhoubou. Spíš než ve sklepě vydrží v pokoji, zvláště pokud teplota nepřesahuje 20°C. Suchý vzduch (nejlépe do relativní vlhkosti 70%) trvanlivost zvyšuje a nemusíme se bát, že plody vyschnou. Dužina je odolná a tvrdá, navíc chráněna pevnou slupkou. Dýně by se neměly navzájem dotýkat, aby mezi nimi mohl volně proudit vzduch. Pokud se některé dýni odlomí stopka, zkonzumujeme ji přednostně.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS