Jakon, či yacon, taraca, jicama, (Smallanthus sonchifolius) lze ve středoevropském klimatu pěstovat pouze jako jednoletou bylinu. Je velmi citlivý na mráz, je tedy možné ho pěstovat na poli pouze od poloviny května do příchodu prvních podzimních mrazíků. V jihoamerické domovině však patří mezi vytrvalé rostliny.

Ochlupená, často nafialovělá lodyha se silně větví je hustě olistěné sytě zelenými listy. Dorůstá až třímetrové výše. Pěkné, žluté nebo oranžové úbory se tvoří na vrcholu hlavního stonku koncem vegetačního období, kdy se také sklízejí hlízy.

Sladké a voňavé jedlé hlízy

Poměrně velké jedlé kořenové hlízy připomínají svým tvarem hlízy šlechtěných topinambur. Slupka je jemná, pod ní se nachází korová vrstva slabě pryskyřičné chuti a samotnou hlízu tvoří jemná dužnina sklovitého vzhledu s ovocnou příchutí. Na rostlině se vytvoří shluk deseti více hlíz o hmotnosti 200 až 500 gramů. Výnos z jedné rostliny bývá dva až osm kilogramů.

  • Skladováním hlíz se zvyšuje jejich sladkost a vůně.

    Při sklízení nejdříve osekáme nať, vyryjeme celý kořenový systém a poté opatrně oddělíme jedlé hlízy od stonkových hlízek. Sklízet musíme velmi opatrně, neboť poškozené hlízy není možno dlouhodobě skladovat, je lepší je přednostně zkonzumovat.
  • Takto ošetřené hlízy zasypeme zvlhčeným pískem nebo rašelinopísčitou směsí a uchováváme je do doby spotřebování.
  • Tyto velké jedlé hlízy, určené ke konzumu, není vhodné použévat jako sadbu.

Snadné množení stonkovými hlízami

Stonkové hlízky se nazývají kaudexy a slouží k vegetativnímu rozmnožování. Slupku mají zbarvenou červeně až tmavě fialově a ke konzumaci nejsou vhodné.

Nepotřebují období vegetačního klidu a jsou schopny rašení už v době sklizně. Uchovat je jako sadbu přes zimu je tedy poněkud obtížné. Musí přezimovat při teplotě 10 – 12 °C a při osmdesátiprocentní vlhkosti vzduchu.

Jak pěstovat jakon

  • Stonkové hlízy se vysazují se po odeznění pozdních jarních mrazíků, v druhé polovině května do sponu 60x80 cm.
  • Pro jakony je vhodná písčitohlinitá, neslévavá půda; nevhodné jsou půdy jílovité.
  • Pozemek důkladně zásobíme organickými hnojivy již na podzim, během vegetace postačí rostliny dvakrát přihnojit.
  • Hlavně v období sucha je žádoucí kulturu zavlažovat. Konzumní hlízy začínají narůstat na objemu začátkem podzimu.

Během vegetace rostliny netrpí houbovými chorobami ani nejsou napadány škůdci.

Potravina nejen pro pro diabetiky

Jakon je vítaným obohacením jídelníčku, zejména pro své chuťové vlastnosti, šťavnatost, křehkost a pro obsah velkého množství minerálních látek.

  • Konzumovat jel lze syrový v salátech s ovocem či zeleninou.
  • Váborný je i tepelně upravený vařením, dušením a smažením. Během vaření se nerozváří.
  • Kompotovaný jakon svou chutí připomíná ananas. Hlízy jakonu se díky své nízké nutriční hodnotě, obsahu inulinu a lehce stravitelných látek mohou stát významnou potravinou pro diabetiky.

Sto gramů poživatelné části hlízy obsahuje:

  • 12,5 g uhlovodanů
  • 0,3 g proteinů
  • 23 mg vápníku
  • 21 mg fosforu
  • 0,3 mg železa
  • 13,1 mg kyseliny askorbové
  • 0,02 mg karotenu
  • 0,11 mg riboflavinu
  • 0,34 mg niacinu

Jakon je vhodnou zeleninou k přípravě diabetické diety, ale také k úpravě vysoké hladiny nežádoucího cholesterolu, uplatnění má při redukční dietě a také dietě při chronických onemocněních jater.