Láká vás domácí semenaření? Ideální druh pro začátečníky je hrášek
3. 4. 2018

Láká vás domácí semenaření? Ideální druh pro začátečníky je hrášek

Počátek dubna je vhodný čas k výsevu hrachu na semeno. Na konzum lze hrášek sít i později, ale pro získání semen k dalšímu pěstování jsou nejlepší časné výsevy, protože dobře zužitkují zimní vláhu.

Hrách úspěšně pěstují i zahradničtí začátečníci a podobně dobře je zvládnutelný také semenářsky. Je samosprašný, nehrozí, že by se nechtěně křížil jako cizosprašné zeleniny, osivářsky je jednoletý, semínka získáme již v roce výsevu.

Mladý hrách včas vyplejeme

Pěstování hrášku

  • Prospívá prakticky všude, není náročný na živiny - vyséváme ho na záhony ve staré síle nebo až třetím rokem po hnojené předplodině.
  • Sejeme do řádků 30-40 cm od sebe, nižší odrůdy do užších, vzrůstné do širších, stačí řidší setí.
  • Staré a krajové sorty odrůd často vyžadují oporu, proto po okopávce umístíme k rostlinkám vhodné konstrukce. Někdo používá větvičky s obrostem, jiný síť nebo pletivo, lze též jen natáhnout provázek. Když se hrách rozroste, prakticky nevyžaduje žádnou péči.
  • Nejlepší je časné setí - chlad hrachu nevadí a brzy vysetý také lépe unikne škůdcům a chorobám.

Porost necháme plně vyzrát

Při semenaření ponecháme celý porost jen na semeno, odoláme pokušení Dosušení sklizeného hrachového snopku: sorta Zelený nízkýotrhávat první mladé lusky, porost necháme plně vyzrát. Podle odrůdy a podmínek zraje zpravidla v červenci nebo v srpnu, rostliny a lusky jsou téměř suché, semeno v luscích je plně vyvinuté a tvrdé nebo tvrdne. Můžeme buď otrhávat postupně schnoucí lusky, nebo počkat a sklidit celý záhon najednou. Při postupné sklizni bereme jen ideálně zralé lusky, ale musíme sklízet vícekrát. Jednorázová sklizeň nám ušetří práci. U ní je ale důležité posoudit vhodný čas, abychom hrách nepodtrh

 

li (část semínek by byla zaschlá), ale ani nenechali přezrát (některá by vypadla). Lusky vždy necháme ještě doschnout na bedničce. Celý porost sklízíme zasucha tak, že rostliny vytrháme nebo požneme, svážeme je do snopku a zavěsíme pod střechu na půdu. Po dosušení vyloupeme semena v ruce nebo je vymlátíme, na sítech je pak vyčistíme a zbavíme zbytků listů a nečistot. Klíčivost zůstane asi 4-5 let.

Obří z Hořic, Edelperle, Paleček

Ze starých a rodinných odrůd se osvědčily v domácím semenFialový kapucín má lusky dofialovaaření cukrové hrachy Hejzlarová, Obří z Hořic nebo slovenský krajový 1451. V jejich luscích nejsou tuhé blány, jíme je celé, jsou sladké a šťavnaté. Z dřeňových hrachů, jejichž suchá semena připomínají krychličky, jsou v Gengelu vyzkoušené Židovická Edelperle, Libochovický, Ruský, Kalifornský, Vysoký a další. Mezi hrachy k vylupování je oblíbený Zelený nízký nebo sorta Nejranější – hrachy jsou zelené i po uvaření a jsou vhodné na šoulet. Ze zajímavých odrůd stojí za zmínku miniaturní, velmi raný Paleček, pojmenovaný podle pohádkové postavy, který dorůstá jen do výšky 30 cm, nebo Fialový kapucín, který má lusky zbarvené do fialova.

Foto: autor a archiv Gengelu

Autor Petr Dostálek.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS