Máta: svěží vůně na zahradě, v květináči i receptech
25. 8. 2011

Máta: svěží vůně na zahradě, v květináči i receptech

Chuť a vůně máty ochlazuje jako svěží vánek. Pěstuje se mnoho druhů, kříženců a kultivarů, díky čemuž je vzhled, vůně i chuť mát velmi rozmanitá. Porostou na zahradě i v nádobách. Máta je také cennou léčivou rostlinou, upravující nejen trávení.

Výraznou peprmintovou vůni má máta peprná (Mentha x piperita), a máta vodní (M. aquatica). Varieta máty vodní Bergamot má ve vůni i stopy stejnojmenného koření. Klasickou, vyváženou mátovou vůni má také máta klasnatá (M. spicata) a její varieta se zvlněnými listy, máta kadeřavá (M. spicata var. Crispa). Máta ušlechtilá (Menta x gentilis) má výrazná, fialová květenství. Odrůda Ginger má vůni dobarvenou zázvorovým nádechem. Nasládlá, obohacená jablečným nádechem, je vůně máty vonné (M. suaveolens). Poléhavá máta polej (Menta pulegium) má ostrou vůni i chuť. Jednou z nejintenzivnějších a nejušlechtilejších mátových vůní je obdařena máta korsická (Mentha requienii).

Velmi ozdobné jsou pestrolisté kultivary s bíle či rémově panašovanými okraji lístků. Dekorativní vzhled na jejich chuťových vlastnostech a vůni nic nemění.

máta klasnatá

Pěstování

  • Všechny máty jsou vlhkomilné, vyžadují dostatek vláhy. Svědčí jim stinné či polostinné stanoviště, ale při dostatečné závlaze snesnou i slunce.
  • Pozor na to, že máty rostou v dobrých podmínkách velmi bujně a rychle se rozrůstají do šířky. Často je třeba omezit je zábranou zapuštěnou do půdy.
  • Dobře se pěstují i v nádobách, které by však měly být pokud možno větší, aby substrát v nich příliš rychle nevysychal a nepřehříval se.
  • Vyhovuje jim běžná zahradnická zemina, která může být obohacená rašelinou a vylehčená troškou písku.  

Máta polej a máta korsická jsou skvělé půdopokryvné rostliny, kterým se daří na vlhkých místech.

máta korsická

Máta v kuchyni

S mátou lze v kuchyni přímo kouzlit, ale je třeba počítat s tím, že její chuť je velmi výrazná. Pokud se používá společně s ostatními bylinkami, musí jí být pouze malé množství, aby je nepřehlušila.

  • Je výborná do jogurtových zálivek na salát.
  • Můžete ji přidat i do tvarohových pomazánek a k novým brambůrkům na loupačku.
  • Je efektním doplňkem k různým koktejlům (tvoří i základ proslulého mochita, kde se kombinuje s třtinovým rumem a cukrem, limetkou a ledem).
  • Ozdobí a zajímavě ochutí ovocné saláty a dezerty. Nečekaně lahodně doplňuje i dezerty čokoládové.
  • V arabské kuchyni se používá do masitých pokrmů, hodí se například k jehněčímu.

máta jako častá ozdoba zákusků 

Okurkový salát s jogurtem a mátou

  1. Dvě salátové okurky nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. V hrnečku jogurtu nebo hustého kefíru rozmícháme 2 stroužky česneku utřené se solí, 2 vrchovaté lžíce čerstvých posekaných mátových lístků, špetku mletého bílého pepře a fenyklu, 2 lžíce olivového oleje a lžíci vinného octa.
  3. Smícháme okurky se zálivkou, podle chuti dosolíme nebo dopepříme.
  4. Podáváme chlazené, ozdobené mátovými lístky, případně kostičkami cukrového melounu.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

odpovedi

(VWPsQNuRZ.Ao1YSSienJV94Vj7aPZYTw), 4. 2. 2017, 12:16

Poslal jsem dotaz, ale nevim, kde mam hledat odpoved.
Prosim, nasmerujte me, dekuji.

levandule

(VWPsQNurZ.Ao1YSSXenJV94Vj7aPZYTw), 4. 2. 2017, 12:14

Ziju v Cine a z Krety jsem si propasoval levanduli. Roste pekne, prezila uz tri zimy, kvete, ale nevoni. Proste z nejakeho duvodu ztratila vuni = jak listu, tak kvetu. Cim to muze byt?
Dekuji Zdenek

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS