Mochyně peruánská: Pěstování a exotické recepty z jedlých plodů
15. 9. 2011

Mochyně peruánská: Pěstování a exotické recepty z jedlých plodů

Kromě mochně židovské, oblíbené okrasné rostliny se zářivými lampionky, můžete pěstovat i další druhy mochyní, jejichž plody jsou nejen pohledné, ale i velmi chutné a zdravé.

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) nebo také jiným názvem třešeň Inka je absolutně nenáročná jednoletá rostlina, která nevyžaduje téměř žádnou péči a na konci léta vás odmění velkým množstvím velmi chutných plodů.

Jedlé a jedovaté lampionky

Jenže pozor, mnozí z vás mají na zahradě oranžové lampionky, které patří ozdobné trvalce a šíří se oddenky do všech stran. Dekorují pak podzimní byty krásnou ohnivou barvou. Ovšem plody této rostliny, mochyně židovské, jsou jedovaté!

 

mochyně peruánská

 

 

Oproti tomu mochyně peruánská má plody jedlé, ale opět pozor – až po dozrání! Nezralé plody i zbytek rostliny jsou také jedovaté. Zralé plody poznáte podle toho, že lampionek zaschne a uvnitř zůstane oranžová třešnička.

Předpěstování sazeniček

Semínka pro předpěstování sazeniček je třeba vysít v únoru nebo březnu. Později si můžete koupit již předpěstované sazeničky. Vlastní semena pak získáte hned z prvního roku úrody a budete jich mít mraky. Semínka jsou malinká.

  • Nejprve je vysejete do substrátu.
  • Až se ukáží první pravé listy, přepíchejte je nejprve do sadbovače a pak každý zvlášť do kelímku nebo rovnou do malých květináčků či kelímků.
  • Následně je předpěstujte stejně jako rajčata.
  • Pěstování jedlé mochyně

    Ven sazenice vysazujte až po zmrzlých. Mochyně mají rády hodně živin (půdu obohacenou hnojem), hodně slunce a teplo, jsou totiž doma v tropické Jižní Americe. Mně se osvědčilo je pěstovat před jižní zdí domku.
    V průběhu července a srpna se mochyně hodně rozroste a rozvětví a je třeba ji přivázat k opoře (třeba k bambusové tyčce). Někdo doporučuje rostliny vyštipovat, ale já jsem to zatím nikdy nedělala.

    Sklizeň a skladování plodů

    V červenci mochyně začíná kvést – po odkvětu se objeví malinký lampionek, ve kterém postupně roste a zraje třešeň. Plody ale dozrávají až pozdě – od začátku srpna do září. Sklidit je však musíte před prvními mrazy a uložte je pak v chladu a v suchu, kde vydrží i několik měsíců. Plody, které jsou ještě nezralé, ale už mají „bobulku“, skliďte také, a nechte je dozrát třeba v obýváku na okně.

    Semínka pro příští sezónu

    Sladké, nakyslé a velmi příjemně aromatické plody jsou výborné do ovocných salátů, pohárů, na marmelády a podobně, já je ale mám nejraději jen tak do pusy, ostatně jako skoro všechno.



Autor Petra Macháčková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Mam otazku

(VWPsQNuB-lrpQNs6JyvjFo), 8. 5. 2013, 15:40

Je tu sice hodně zajímavích informací ale v odělení zdraví jsem nenašel jak a kolik (deně) konzumovat ty zdravé bobule. Já je totiž pěstuju a daříse mi to ale nemám znich žádný užitek tak prosim dopište do tekxtu svou odpověď děkuji prědem.
Josef.

RE: Mam otazku

(Ivana), 28. 5. 2015, 12:12

Dnes na trhu - sušené plody mochyně, psali max. 5 denně

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS