Návod na únorový řez révy vinné: test odhalí, o kolik oček zkrátit
12. 2. 2015

Návod na únorový řez révy vinné: test odhalí, o kolik oček zkrátit

V únoru čeká pěstitele révy vinné nejdůležitější práce ve vinici, řez révy. Aby zdárně plodila, prořezat musíme i révu pěstovanou ve skleníku nebo na pergolách.

Ještě před řezem musíme zjistit, nakolik mrazy révu poškodily. Nejčastěji bývají poškozena očka, tedy pupeny na jednoletých výhonech (jsou pak na podélném řezu hnědá). V očku je tzv. hlavní očko, uprostřed a nad hlavním očkem je nadočko a pod hlavním je podočko. Někdy se stane, že poškozeno je hlavní očko, ale podočko nebo nadočko jsou zelená.

Výhony révy zkracujeme za bezmrazých únorových dní

Jak dalece je réva poškozená mrazem?

Jak spolehlivě poznáme, do jaké míry je vinice poškozená? Uděláme test.

  • Nařežeme z každé odrůdy několik jednoletých výhonů, na nichž je alespoň 10–13 oček.
  • Výhony potom zkrátíme na jednooké řízky (řez provedeme asi 1 cm nad očkem a asi 5 cm pod očkem).
  • Takto připravené řízky ponoříme do vody v plastové krabičce, kterou před tím potáhneme PE fólií.
  • Fólii propícháme a do každého otvoru vložíme připravený řízek révy ve stejném pořadí, v kterém byl umístěn na výhonu, očko ponecháme těsně nad fólií.
  • Nádoby s jednookými řízky umístíme do teplé místnosti a pravidelně je doléváme vodou až do doby, kdy očka vyraší.

Podle počtu oček stanovíme procento poškození a způsob řezu ve vinici.

Únorový řez

Se samotným řezem révy (rýnsko – hesenské vedení) začneme v únoru, nikdy (!) však neřežeme při silných mrazech.

I réva u domů a pergol vyžaduje řez

  • Na starém tažni, odkud v loňském roce vyrašilo mnoho výhonů, ponecháme první dva, které jsou nejblíže ke kmínku.
  • Z výhonu bližšího ke kmínku vytvoříme tzv. záložní čípek, a to tak, že ho odstřihneme a ponecháme na něm dvě očka (z tohoto čípku vyrostou tažně příští rok).
  • Druhý, vzdálenější výhon, zkrátíme na 4–7 oček a vyvážeme jej. Máme zároveň na paměti, že odrůdy s velkými hrozny (což platí pro odrůdy stolní) řežeme na méně oček, aby réva nebyla hrozny přetížena.

Ze skleníku na vinici

S řezem začínáme ve skleníku a pak řežeme révu na pergolách, kde je dobré ponechat čípky s 2–3 očky. Na kvalitě řezu a způsobu provedení závisí kvalita a množství hroznů. Nesmíme také zapomenout, že u mladých výsadeb je nutné prvních 4–5 let keř zatěžovat hrozny postupně.

Autor redakce Receptáře.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Nerozumím článku

(Tom), 11. 2. 2017, 01:07

1. "Podle počtu oček stanovíme procento poškození a způsob řezu ve vinici." Jakože vyrazí polovina oček a tak je procento poškození 50%? No a jaký z toho tedy vyplývá způsob řezu?
2. "Na starém tažni" (Co to je? Hlavní kmen? Čeština je můj rodný jazyk, ale slovo "tažni" jsem ještě neslyšel), "odkud v loňském roce vyrašilo mnoho výhonů, ponecháme první dva, které jsou nejblíže ke kmínku." První dva odpoda? Nebo který dva se mají ponechat?
Jako návod pro laika nic moc...

Komentář

(VWPsQNux~8ADZYsXVt%o1YSSyhHlR-4Vj7aPZYTw), 10. 2. 2017, 10:18

Článek je pro laika na nic, profík to zná a laikovi to nepomůže. Dvě fotografie uveřejněné, jsou spíše dekorativní. Co třeba dát fotografii rýnsko – hesenské vedení. Podle autora víno neupravím. Škoda.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS