Ještě před řezem musíme zjistit, nakolik mrazy révu poškodily. Nejčastěji bývají poškozena očka, tedy pupeny na jednoletých výhonech (jsou pak na podélném řezu hnědá). V očku je tzv. hlavní očko, uprostřed a nad hlavním očkem je nadočko a pod hlavním je podočko. Někdy se stane, že poškozeno je hlavní očko, ale podočko nebo nadočko jsou zelená.

Jak dalece je réva poškozená mrazem?

Jak spolehlivě poznáme, do jaké míry je vinice poškozená? Uděláme test.

  • Nařežeme z každé odrůdy několik jednoletých výhonů, na nichž je alespoň 10–13 oček.
  • Výhony potom zkrátíme na jednooké řízky (řez provedeme asi 1 cm nad očkem a asi 5 cm pod očkem).
  • Takto připravené řízky ponoříme do vody v plastové krabičce, kterou před tím potáhneme PE fólií.
  • Fólii propícháme a do každého otvoru vložíme připravený řízek révy ve stejném pořadí, v kterém byl umístěn na výhonu, očko ponecháme těsně nad fólií.
  • Nádoby s jednookými řízky umístíme do teplé místnosti a pravidelně je doléváme vodou až do doby, kdy očka vyraší.

Podle počtu oček stanovíme procento poškození a způsob řezu ve vinici.

Únorový řez

Se samotným řezem révy (rýnsko – hesenské vedení) začneme v únoru, nikdy (!) však neřežeme při silných mrazech.

  • Na starém tažni, odkud v loňském roce vyrašilo mnoho výhonů, ponecháme první dva, které jsou nejblíže ke kmínku.
  • Z výhonu bližšího ke kmínku vytvoříme tzv. záložní čípek, a to tak, že ho odstřihneme a ponecháme na něm dvě očka (z tohoto čípku vyrostou tažně příští rok).
  • Druhý, vzdálenější výhon, zkrátíme na 4–7 oček a vyvážeme jej. Máme zároveň na paměti, že odrůdy s velkými hrozny (což platí pro odrůdy stolní) řežeme na méně oček, aby réva nebyla hrozny přetížena.

Ze skleníku na vinici

S řezem začínáme ve skleníku a pak řežeme révu na pergolách, kde je dobré ponechat čípky s 2–3 očky. Na kvalitě řezu a způsobu provedení závisí kvalita a množství hroznů. Nesmíme také zapomenout, že u mladých výsadeb je nutné prvních 4–5 let keř zatěžovat hrozny postupně.