Ovocnářství se zdá být už vcelku vysokou zahradnickou disciplínou. Ne každý však chce mít místo zahrady ovocný sad, někomu stačí pár stromků, na jejichž plody bude moci být náležitě pyšný.

Ať už jste zběhlými ovocnáři nebo s jeho pěstováním teprve začínáte, jistě oceníte nový bookazín z edice Receptáře, ve kterém na 80 stranách naleznete vše potřebné pro pěstování vlastního ovoce na vašich zahradách.

Publikaci Ovocné stromy koupíte v e-shopu internetového Receptáře za 99 Kč včetně poštovného.

Co v nové edici Receptáře najdete?

  • Dozvíte se mnoho praktických rad, jak a kdy ovocné stromy vysazovat a jak správně postupovat při jejich prořezávání. Nechybí ani rady jak ovoce správně sklízet a úrodu uskladňovat.
  • Představíme vám 12 v našich končinách nejoblíbenějších ovocných stromů (jabloň domácí, kdouloň podlouhlá, mišpule německá, třešeň ptačí, višeň obecná, hršeň obecná, morušovník, jeřáb oskeruše, slivoň, jeřáb obecný, meruňka obecná, broskvoň obecná) a zaměříme se na jednotlivá specifika jejich pěstování. Ukážeme si nejznámější odrůdy a způsoby ošetřování proti chorobám a škůdcům. Také se dozvíte spoustu zajímavostí, jako jsou například zdravotní benefity konzumace určitých druhů ovoce či rady, jak předcházet nejčastějším problémům, které zahrádkáře při pěstování mohou potkat.
  • A abychom vaši radost z vlastní úrody ještě o něco více umocnili, v závěru publikace najdete recepty na domácí džemy, dezerty i jiné lahodné pokrmy.

Malá ochutnávka: Jablečný džem s bezinkami

Ačkoli se nic nevyrovná zakousnutí do sluncem vyhřátého, čerstvé utrženého plodu, je řada způsobů, jak si ovocné potěšení uchovat i v měsících mimo sezónu. Jedním z nich je například výroba domácí marmelády. V edici Ovocné stromy najdete mimo jiné i recept na jablečný džem s bezinkami.

  • 2,5 kg jablek
  • 1,5 kg kuliček černého bezu
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 150 ml tuzemského rumu

Bezinky povaříme ve 400 ml vody, rozmixujeme je a šťávu scedíme přes husté síto. Jablka zbavená jádřinců nastrouháme a povaříme ve 400 ml vody a poté je smícháme s bezinkovou šťávou. Do směsi vmícháme želírovací cukr a vše vaříme do zhoustnutí. Přidáme rum, džem krátce povaříme a naplníme jím skleničky, které uzavřeme a krátce sterilujeme.