Přes den slunce nahřeje povrch kmenu, probudí mízu. Ta však za chladné noci opět zmrzne a ledové krystaly poškodí buňky pletiv. Svrchní borka i spodní kůra popraská, objeví se svislé trhliny. A nejen mezi dnem a nocí vznikají velké rozdíly. Ráno se na jižní straně kmen zahřívá, zatímco na severní může být ještě pokryt jinovatkou. Rozdíl v teplotě na obou stranách může být až 15 °C. Nejčastěji jsou takto ohroženy mladé jabloně a třešně. Brnění je poškozeno a strom se stane zranitelným. Rankami se dovnitř dere vlhko, následuje hniloba. Nežli léčit již vzniklá poranění, je mnohem lepší jim předejít. Prevence je snadná.

Bílý kabátek pro kmeny a větve

Právě proto se stromky v předjaří skvěly bílými kmeny a větvemi – aby byly chráněny před praskáním. Bílý povrch se pod slunečními paprsky nahřeje méně, nežli přirozeně tmavý kmen. Bílení je jako účinná metoda používáno dodnes. Můžete si namíchat vlastní směs páleného vápna a vody – konzistence řidší kaše se bude dobře nanášet. Mnohdy je třeba nátěr po zaschnutí zopakovat. K dostání jsou i speciální bílé barvy pro tento účel, které obsahují ještě účinnější pigmenty odrážející světlo. Vyjdou vás však dráž, než vápno s vodou.

Nemusíme se bát, že kmeny budou bílé po celé léto. Déšť barvu postupně smyje a troška vápna v půdě pod stromem je spíše ku prospěchu. I proto je lepší kmeny bílit až v únoru či březnu (podle počasí) než na podzim. V zimě nátěr potřeba nebývá a do předjaří ztratí bělost a tím i účinnost.

Jednoduché řešení je stínění

Jižní strany kmenů můžete ochránit i obyčejným prknem. Pokud máme k dispozici dostatečně dlouhá široká prkna, je stínění ještě jednodušší. Prkno ke stromu lehce připevníme, na konci března ho zase odstraníme

Když kůra přesto popraská

Omrzliny a trhliny v kůře je důležité důkladně ošetřit, protože by mohly být branou pro napadení stromku viry, bakteriemi či houbami. Čerstvé rány v den, kdy nemrzne, důkladně ošetříme sadařským balzámem. U starších ran vyřízneme odumřelé části ostrým nožem a ránu nejprve důkladně očistíme. Poté ji celou potřeme balzámem.