Pěstování brokolice: od semínka ke sklizni
3. 2. 2018

Pěstování brokolice: od semínka ke sklizni

Brokolice má vyšší obsah vitamínů i minerálů než květák, přitom ji vypěstujete snáze. Je otužilá a můžete ji vysévat i sklízet časně. S čerstvě sklizenými poupátky ze záhonu bude vaření jedna radost.

Od výsevu uplynou 2-3 měsíce, než budete moci brokolici sklízet. Zároveň jí velmi svědčí jarní a podzimní pěstování – díky krátkým dnům a chladnějšímu počasí nevybíhá do květu. A právě nerozvitá poupátka jsou na brokolici tím nejcennějším. Jakmile vykvétá, ztrácí na chuti a kvalitě. Vybrat si můžete mezi odrůdami květákovými, které tvoří velké růžice, a výhonkovými, které vytvářejí množství menších a lze je sklízet postupně po delší dobu. A kromě zelených můžete pěstovat i brokolice fialové.

Brokolicím svědčí mulčování - brání odpařování vláhy a zúrodňuje půdu

Časné výsevyVýsadba sazenic brokolice

Již v únoru si můžete předpěstovat sazeničky brokolice za oknem. Nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení však sazeničky pěstujte při teplotě 10-16 °C, budou silnější a zdravější. V březnu a dubnu je můžete sázet do pařeniště a skleníku, v dubnu v teplejších oblastech i ven. Záhon se vyplatí přikrýt netkanou bílou textilií, která je ochrání před chladem a vytváří příznivé mikroklima A později je, pokud je dobře utěsněná, ochrání i před dřepčíky. Zalévat můžete přes ni. Půda by měla být kyprá, obohacená kompostem. Sazeničky brokolice nedlouho před skliznívysazujte přibližně ve sponu 45 cm. Koncem dubna a v květnu je vhodná doba pro přímé výsevy na záhon. V půli června můžete vysévat pro podzimní sklizeň.

Sklizeň

Brokolice je třeba je sklízet dříve, než se růžice rozvolní a poupátka se začnou otevírat. Jak výhonkové, tak i květákové odrůdy s hlavní středovou růžicí obrazí menšími růžicemi, pokud je seříznete a košťál ponecháte.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmpluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS