Zakoupené sazenice přesadíme z původního obalu co nejdříve. Výjimkou jsou jen rostliny určené k rychlé spotřebě, ty stačí umístit do pěkného obalu a až do poslední sklizně je pravidelně zalévat. Bylinky, které chceme pěstovat po celé vegetační období, přesadíme do dostatečně velké nádoby, aby kořenům poskytla dostatek místa. Velmi šikovným řešením jsou takzvané bylinkové bedýnky.

Bylinkovou bedýnku můžeme umístit kamkoliv, v sezoně pak nejlépe ven na balkon, na terasu, na dvůr nebo do atria. V zimě ale musíme najít takové místo, kde budou mít rostliny co nejvíce světla a kde teploty neklesnou pod 15 °C - ideální prostor je například zimní zahrada nebo světlá hala. Bylinky nikdy neošetřujeme chemickými postřiky, ale vytvoříme jim co nejlepší pěstební podmínky.

Od pažitky po mátu

Pro tento způsob pěstování se hodí téměř všechny běžné druhy, například pažitka, petrželka, majoránka, bazalka a tymián. Při společném pěstování vícero druhů pohromadě však dáváme pozor na mátu. Je velmi oblíbená, ale vytváří podzemní oddenky, jimiž se velmi rychle rozšiřuje do okolí a snadno proroste i ostatními druhy. Mátu proto raději pěstujeme samostatně ve větším truhlíku nebo v květináči. Podobně rychle se rozrůstají i meduňky.

Kombinace bylinek, květin a zeleniny

Velice pěkným způsobem pěstování je i sesadba bylin spolu s další zeleninou a květinami. Ze zelenin jsou nejlepší listové druhy nejrůznějších salátů, ředkvičky a rajčata. Při výsadbě květin nezapomeneme na afrikány, které v nádobách velice dobře rostou, a navíc mají díky specifické vůni schopnost odpuzovat savý hmyz. Dalším vhodným doplňkovým druhem je lichořeřišnice, která je velmi nenáročná a její květní poupata patří mezi delikatesy, jimiž můžeme zpestřit zeleninové saláty, a dokonce je lze i nakládat. Podobně příhodným doplňkovým druhem jsou rovněž sazenice jahodníku. Můžeme vyzkoušet výborné stále plodící, převislé nebo měsíční jahody.

Zálivka a substrát

Pěstební bedýnku volíme dostatečně prostornou a hlubokou. Dno by mělo mít odtokové otvory, aby přebytečná zálivka bezpečně odtekla. Substrát použijeme kvalitní, dobře propustný, ale ne příliš přehnojený. Pozor dáváme na přelévání: zálivka by měla být pravidelná, tedy vždy tehdy, když substrát vyschne. Není dobré, když je neustále výrazně vlhky, protože pak jsou bylinky náchylné k houbovým onemocněním nebo jim dokonce začnou uhnívat kořeny.

Sklizeň a průběžná výsadba

Pěstujeme-li bylinky současně s krátkodobou zeleninou, jako jsou salátky nebo ředkvičky, počítáme s tím, že místo po sklizené zelenině je potřeba dosadit jiným druhem. K tomu se hodí třeba bazalky, které se prodávají v průběhu celého roku a jejich využití je velmi všestranné. Z listových druhů také volíme spíše druhy trhací než hlávkové – třeba rukolu můžeme sklízet po celou vegetační sezonu.

Při sklizni obecně dbáme i na to, aby vzhled celé bedýnky byl stále atraktivní. Lístky proto odstříháváme velmi nízko u země, aby místo střihu nebylo vidět. Sklízíme-li bazalku nebo oregano, je lepší odstřihnout celou větvičku než otrhávat jednotlivé lístky.

Alternativa v pytli

Místo bedýnek a velkých nádob můžeme použít rozměrné pytle, a to buď jutové, nebo plastové. Hodí se navíc i na městské dvory nebo všude tam, kde není možné pěstování ve volné půdě. Představují levnější a přitom zajímavé řešení. Při výsadbě se řídíme stejnými pravidly jako při pěstování v bedýnkách. Jutové a podobné pytle jsou propustné, proto nemusíme řešit odtokové otvory, igelitovým pytlům proděravíme dno nebo jim dole odstřihneme rohy. A pozor, na přímém slunci musíme pytle zastínit, aby se nepřehříval substrát, což platí zejména pro tmavé povrchy, které sluneční paprsky pohlcují.