Pěstování fazolí pro barevná zrna i lahodné lusky
9. 6. 2011

Pěstování fazolí pro barevná zrna i lahodné lusky

Fazole jsou pěkné na pohled, nenáročné a užitečné. Můžete pěstovat odrůdy tyčkové, popínavé, i keříčkové, sklízet různobarevná zrna, nebo oblíbené nezralé lusky, zelené či fialové... Zrna i lusky jsou zdravé a v kuchyni je lze využít na mnoho způsobů.

Je jen málo plodin, které mají tolik podob jako fazole. Najdeme mezi nimi typy keříčkové i pnoucí, fazole na suchá zrna i na zelené lusky. Lusk může být kulatý i plochý, zelený, žlutý i fialový, zrna pak červená, černá, fialová, bílá, ale i strakatá.

Rostliny jsou původem z Nového světa a tudíž by měly být v našich končinách exotickou plodinou. Za pár století ale v Evropě zdomácněly natolik, že jejich cizokrajný původ při pěstování ani při konzumaci nevnímáme. Fazole jsou prostě naše.

Lahodné lusky

Fazol zahradní byl vyšlechtěn a je pěstován se záměrem sklízet a konzumovat zelené (nebi i fialové či žluté) lusky. Tyto lusky jsou bez pergamenové vrstvy a tzv. struny ve hřbetu lusku. Lusky zahradního fazolu jsou lehce stravitelné a chuťově jemné. Proto se stávají stále oblíbenější přílohou i samostatným jídlem.

semena všech tvarů a velikostí

Barevná zrna

i

Jedlé jsou i lusky a fazole okrasných odrůd. Je však nutné je povařit, stejně jako je tomu u fazolí užitkových.

Fazol na suchá zrna, fazol polní, je typickou luštěninou – má pergamenovou vrstvu v lusku, což umožňuje lehčí vylušťování semen při sklizni.

Fazole vynikají obrovskou variabilitou ve velikosti, tvaru i barvě zrn. Místní krajové odrůdy se přesévaly v našich vesnicích z generace na generaci. Jestli je ještě máte někde schované po babičce, nezbavujte se jich. Mohou být unikátní z genetického hlediska a jsou součástí kontinuity naší kultury. Kontinuity, kterou bohužel v posledních letech hodně ztrácíme. A můžete také samozřejmě vyzkoušet i novinky, třeba keříčkovou odrůdu Petra (bělosemenná) nebo Carmen se semeny červenými.  

Flageolette, francouzská specialitka

Fazole pro sklizeň ve voskové, mléčné zralosti a hlavně způsob jejich sklizně i konzumace nejsou u nás obvyklé. Francouzi, milovníci této zeleniny, jim říkají flageolette.

  • Jejich velká semena sklízejí tehdy, když jsou ještě měkká, nezatvrdlá, ale již plně vyvinutá.
  • Vylupují je z lusků, krátce povaří a používají do zeleninových salátů.

Do této skupiny patří třeba keříčková odrůda Rocco, která je krásná i na pohled. Má zelené, červeně žíhané, 15 cm dlouhé lusky, ve kterých dozrávají podlouhlá oválná semena bílé barvy s fialovým žíháním. Salát, který si připravíte, tedy bude nejen chutný, ale i krásný.

odrůda Rocco

Keříčkové, nebo tyčkové fazole?

Keříčkové fazole mají rychlejší nástup do plodnosti a poskytnou vyšší koncentrovanou úrodu v kratším časovém období. Vzhledem ke kratší vegetační době netrpí tak výrazně chorobami a škůdci. Zaberou ale na zahradě více místa, a pokud chcete mít čerstvé fazolky po celé léto, musíte fazolky vysévat opakovaně asi ve třítýdenních intervalech.

Tyčkové fazole umožňují na malých zahrádkách využít „třetí rozměr“ – výšku, protože se pnou po opoře vzhůru. Do plodnosti vstupují později, ale mladé lusky můžete pravidelně sklízet až do podzimu. Navíc tyhle fazole přispějí k letní pohodě stínem a plní i dekorativní funkci.

tyčkové fazole mohou být i dekorativní záležitostí

Pěstování

  • Fazole podobně jako hrách mají na kořenech nitrofilní bakterie, které jsou schopné vázat vzdušný dusík a obohatit jím půdu. I přesto fazole vyžadují do počátku růstu základní zásobu dusíku. Po skončení vegetace však zanechají půdu s vyšším obsahem této živiny, než jaký měla před výsevem!
  • Fazole jsou teplomilnou zeleninou. Na jaře je nevyséváme dřív, než se půda dostatečně prohřeje (alespoň na 12°C  v chladné půdě mohou semena v průběhu klíčení zahnívat.
  • Vyhovuje jim lehčí, propustná půda s pH 6,0–6,8.
  • Půdu kolem rostlin kultivujeme jenom do počátku kvetení, pozdější zásah do porostu zapříčiňuje sprchávání květů a negativně působí na zdravotní stav fazolí.

Přezrálé lusky zahradních fazolí můžeme nechat na rostlině a po úplném dozrání sklidit semena. Ta lze namočit, uvařit a konzumovat stejně jako polní fazole určené pro sklizeň zrna.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

fazole

(VWPsQNuBWkzs2Z4Vj7aPZYTw), 4. 7. 2014, 14:18

Jak ošetřit fazol proti napadení pilousem?

poptávka

(VWPsQNuB-lrpQMQF0fyoZ.4Vj7aPZYTw), 7. 3. 2014, 18:53

Dobrý den,scháním fazul žíhaná prosím o kontak kde bych třo mohl sehnat.
Mnohokrát děkuji
Nemlein

XXX

(VWPsQNu8~hpm5-e6Kvm.h74Vl), 2. 5. 2012, 09:32

hnusné totální hnus :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((

RE: XXX

(Tonda), 30. 8. 2013, 11:00

Copak, nerad fazole? Já zas nerad troubelíny, co píšou do diskuzí výkřiky, který nikoho nezajímaj.

fazole

(štěpánka benešová), 30. 7. 2011, 12:29

prosím o radu,jak sklízet fazole na plod.Jak je naložit.Díky nemám žádné zkušenosti.ŠTEP

RE: fazole

(Lída), 30. 7. 2011, 12:31

Dobrý den, pokud sklízíte fazole na zrna, musí být zcela zralá, lusky už v té době pomalu zasychají. Nakládat se ale fazole mohou až dobře uvařené...jinak v suchém stavu je můžete skladovat roky.

Fazole barevné

(VWPsQNuH0mEjFm4Umbm~g), 10. 6. 2011, 18:59

Už jsem měl fazolová zrna i jiných barev než je výše uvedeno: šedá, žlutá, černá, hnědá. Byly to plody tyčkových fazolí dovezených ze SLO. Bohužel mi po více letech, kdy jsem je nesel ztratily klíčivost a nemohu je nikde sehnat. Nevíte, kde se u nás specializují na fazole dle barvy zrn?

RE: Fazole barevné

(matouš), 30. 8. 2013, 10:05

V Globusu A to i na setí i na jídlo černá, velká fialová, černobílá, malá fialová, atd. Můžeš se podívat k regálu s luštěninami a uvidíš. Jen je špatné že ty prodávají po 500 g. :-) V zahradním centru musíš až na jaře, teď tam jsou jen zbylé semínka.

RE: Fazole barevné

(matouš), 30. 8. 2013, 10:11

Klíčí i ty v pytlech na vaření. (Z vlastní zkušenosti i z květinářství.)

RE: Fazole barevné

(Robert), 23. 9. 2011, 17:26

Je to pravda!Žiju v Česku 25 let a nikdy jsem je nevidel(myšleno fazole strakaté-velké)Až minulý týden jsem je sehnal v Ječné ulici-krámek ve dvoře se zeleninou a s drúbeží.Je to vzácnost,tak jsem si pár fazolí schoval na osev.Nejlepší je je sázet vedle neakého stromu po sklizni-třešeň a pod.poněvač fazole sklízíme až na podzim,tak aby nestínila ovoci na stromě.Dělám z nich polévku-De Luxe,protože je výdatná a jí se jako hlavní jídlo.Pro recept-Bago.rz@seznam.cz

Fazole "Šváby"

(Skyr), 9. 6. 2011, 19:05

Je to bezvadná změna v kuchyni, škoda jen , že jsou tak náchylná na nízké teploty.

RE: Fazole "Šváby"

(VWPsQNurZ.Ao1YTuVVSsQNu), 20. 6. 2016, 16:45

Rád bych věděl , jak zamezit růstu.Mám je již 2m vysoké a stále se pnou.Pěstuji je na balkoně, místa moc není, tak zvažuji ji uštípnout.Má někdo s tímto zkušenosti ? Děkuji za dobrou radu.
Zdeněk z Otrokovic.

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS