Pěstování hrušní: půda, klima, cizosprašnost
13. 8. 2014

Pěstování hrušní: půda, klima, cizosprašnost

Hrušky jsou výborné čerstvé a dobře se hodí i k výrobě kompotů, sirupů či destilátů, proto by hrušně neměly chybět na žádné zahrádce, kde jsou vhodné podmínky pro jejich pěstování.

V současné době zájem o pozapomenuté hrušně u drobných pěstitelů zase narůstá, a to je dobrá zpráva. Podílejí se na tom novější odrůdy se vzhlednými a kvalitními plody, vyšší odolnost stromů proti nízkým teplotám i vůči houbovým chorobám.

U nás se více pěstují letní a především podzimní odrůdy, zimní odrůdy hrušní se nepěstují v takovém množství, jak by si zasluhovaly. Je ovšem pravda, že zimní hrušně jsou náročnější na teplotu, kvalitu půdy a podnebí více, než odrůdy letní a podzimní. U zimních hrušek docilujeme dobrou chuť jen v těch nejlepších podmínkách.

hrušeň v květu

Pěstování hrušní

Hrušeň má vyšší nároky na prostředí než jabloň. Nevyžaduje ale vyšší vzdušnou vlhkost, vyhovují jí spíše oblasti se sušším klimatem.

  • Většině odrůd se daří v polohách chráněných před stálými větry, týká se to zvláště velkoplodých odrůd, u nichž vítr může způsobit opadávání plodů.
  • Nejvhodnější podmínky pro pěstování hrušní jsou v teplých oblastech s nadmořskou výškou 200–350 m a s průměrnou roční teplotou nad 7,5 °C a průměrnými ročními srážkami 550 až 700 mm. Pokud se rozhodneme pěstovat hrušně ve vyšších polohách, musíme jim vybrat dobře chráněné stanoviště a musíme dobře volit jen některé, převážně letní a podzimní odrůdy.
  • Hrušně vyžadují propustnou půdu, nesnášejí vysokou hladinu podzemní vody, ta by neměla dosahovat výše než 1,8 m pro hrušně na semenáčích, 1,2 m pro hrušně na kdouloňových podnožích.

hrušňový sad

Osamocená hrušeň dobře neplodí

U nás pěstované odrůdy hrušní jsou cizosprašné, to znamená, že pro každoroční dobrou plodnost je nutné vysazovat spolu vždy vzájemně se opylující odrůdy, které kvetou ve stejnou dobu. V minulosti vznikaly odrůdy samovolným křížením. V současnosti jsou kříženy záměrně pro dosažení lepší kvality plodů, ale i pro získání větší odolnosti vůči chorobám.

Autor Miloslav Richter.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS