Pitahaya, dračí ovoce
30. 12. 2012

Pitahaya, dračí ovoce

V poslední době se pitahaya stala módním ovocem, které je však stále poměrně vzácné, neboť se hůře transportuje. Jedlé plody kaktusu skrývají pod atraktivní slupkou aromatickou dužninu, jejíž chuť připomíná angrešt i vodní meloun. Ze semínka, získaného ze zralého plodu, můžete kaktus i vypěstovat.

Kaktus Hylocereus undatus pochází ze Střední Ameriky. Pěstuje se hlavně v Nikaragui, Číně, Vietnamu, Mexiku a v Izraeli. Rostliny milují horké, suché tropické klima. Rozmnožují se odnožemi. Tvoří pozemní popínavé porosty s až šestimetrovými, v průřezu třírohými rozvětvenými výhony. Nádherné žluté nebo bílé květy se rozvíjejí pouze v noci. Proto jsou nazývány též měsíční květy, nebo královny noci.

Jedlé plody kaktusu

i

Plody jsou velmi citlivé na otlak a proto se jen zřídka přepravují. Také objem sklizně je velmi malý, proto je toto ovoce spíše vzácné. 

Bezostné masité plody zvané pitahaya, pitaya, nebo též dračí ovoce či jahodová hruška aj, jsou oválné bobule pokryté třírohými podlouhlými šupinami. Dosahují délky až dvaceti centimetrů. Nejčastěji mají červenou až fialovou slupku a šedobílou dužninu, existují však také druhy s červenou slupkou i dužninou (Hylocereus costaricensis) nebo žlutou slupkou a bílou dužinou(Hylocereus megalanthus). Dužina ukrývá drobná černá semínka, která jsou rovněž jedlá.

  • Dužnina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Připomíná směs angreštů a vodního melounu.
  • Je bohatá na vitamin C, karoteny, vápník, železo.
  • Je nízkokalorická a obsahuje množství vlákniny.

květ a plod pitahaye

Lahodná pitahaya jako dezert či koktejl

Nejčastěji se ovoce konzumuje čerstvé. Dužnina rozkrojené bobule, pokapaná limetovou šťávou která chuť zvýrazní, se vyjídá lžičkou. Plod lze i snadno oloupat a nakrájet do salátu. K dostání bývají ovocné nápoje a šťávy vyrobené z těchto plodů. Exotický koktejl si můžete vyrobit i doma.

Osvěžující nápoj s pitahayou

Potřebujeme

  • 1 plod pitahaye
  • minerální vodu
  • led
  • cukr podle chuti
  • limetku

Jak na to

  1. Plod rozřízneme, lžičkou vybereme dužninu a rozmixujeme ji.
  2. Vložíme do mixeru, zalijeme vychlazenou vodou, ochutíme cukrem a šťávou z limety, rozmixujeme.
  3. Podáváme s ledem ve vysokých skleněných pohárech, můžeme ozdobit snítkou máty nebo meduňky.

pitahaya megalanthus

Pěstování

  • Semena z vyzrálých plodů lze vysít do písčitého substrátu.
  • Předem je vhodné je namočit na několik hodin no teplé vody.
  • Rostlina vyžaduje slunné, teplé stanoviště, v zimě může teplota klesnout až na 5-10°C.

Tento bujně rostoucí, plazivý či popínavý kaktus se nejlépe pěstuje ve skleníku na opoře. Kvetení a plození však není v našich podmínkách snadné docílit.

 

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třimínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS