Pokud se rozhodneme založit užitkovou zahradu, musíme si nejprve dobře rozmyslet, jak ji rozvrhneme. Kromě velikosti plochy musíme také zohlednit, jak budeme zahradu zalévat, a rovněž pečlivě zvážit, kolik času vlastně můžeme péči o ni věnovat.

  • Jestliže na ni máme jen několik hodin týdně, zvolíme méně náročné plodiny a druhy. Mezi ně patří například kanadské borůvky nebo nízké ovocné stromky, v zahradnické hantýrce zvané zákrsky. Ty stačí správně zasadit a v sezoně několikrát zalít.
  • Už mezi náročnější druhy patří například jahody, které musíme na jaře očistit a pohnojit.
  • Ze zeleniny jsou nenáročné například ředkvičky, salát, špenát nebo raná mrkev.

Při plánování nezapomeneme ani na bylinky a jedlé květy, jimiž můžeme přizdobit jídla přímo na zahradě. Kromě tymiánu, bazalky, šalvěje a máty tak můžeme pěstovat například nenáročnou levanduli nebo měsíček, jež můžeme přidat do salátu nebo limonád.

Ze záhonu na stůl

Užitkové zahrady se opravdu „užijeme“ nejvíc tehdy, když v ní vytvoříme prostor, kde můžeme sklizeň přímo zpracovat a přitom strávit čas s přáteli obklopeni zelení. V části zahrady tak můžeme mít zahradní nábytek a gril - ať už jen malý, o průměru několika desítek centimetrů, nebo velký s cihlovým obložením. Důležitý je také zdroj pitné vody, ve které budeme moct přímo na zahradě ovoce a zeleninu omýt. Pak už nám nic nebrání v tom, abychom si o víkendu s přáteli ugrilovali maso ochucené čerstvou šalvějí a jako přílohu podávali grilovaná rajčata, papriky a cukety, které ještě před pár minutami rostly o pár metrů dál. Pokud máme užitkovou zahradu na teplém a chráněném místě, můžeme ji ohraničit například révou vinou (nejlépe stolní odrůdou), která se bude pnout po drátěné opoře, nebo skupinou keříků angreštů a rybízu.

Praktickou součástí užitkové zahrady je také kompost, do něhož budeme dávat nezpracované zbytky ovoce a zeleniny. Fantazii se při tom meze opravdu nekladou a je jen na nás, jakou skladbu užitkové zahrady si navrhneme a pak vytvoříme. Nejdůležitější přitom je, abychom tu mohli trávit příjemný čas s rodinou a přáteli.

Zdravá a čerstvá úroda z vlastní zahrady

Velkou předností vlastní užitkové zahrady je, že v ní můžeme vypěstovat plody zaručeně bez použití chemických látek - stačí k tomu jen vybrat odolné odrůdy. Existují třeba odrůdy cuket, které jsou rezistentní k řadě viróz, rovněž šlechtitelé okurek, paprik, rajčat (ale například i jahod) se zaměřují vedle chuťových vlastností a výnosu i na dobrý zdravotní stav nových odrůd. Vyplatí se též podporovat přírodní rovnováhu zahrady a v případě nutnosti zasáhnout volit ekologické a biologické prostředky pro ochranu rostlin.