Popcorn ze zahrádky, aneb jak si vypěstovat kukuřici na pražení
6. 5. 2018

Popcorn ze zahrádky, aneb jak si vypěstovat kukuřici na pražení

V květnu můžete zasít kukuřici, pohlednou a užitečnou rostlinu, kterou nikdo nepřehlédne. Pokud si přejete domácí praženou, je třeba zvolit pukancovou odrůdu, jejíž zrna v hrnci s olejem pěkně pukají.

Vysoké kukuřice jsou zajímavou ozdobou nejen zeleninové zahrádky. Poslouží i jako rychle rostoucí, nevšední větrolam pro ostatní rostliny.

Kukuřice na zahradě nikdo nepřehlédne. Doprovází je řádek měsíčků.

Pěstování kukuřice

Kukuřici svědčí výživná, avšak propustná půda obohacená kompostem. Hnojíme ji naředěným kopřivovým výluhem a zkvašeným drůbežím trusem, prostor mezi rostlinami mulčujeme – mulč pokládáme na nakypřenou, zavlaženou a prohřátou půdu. Kukuřice vyžadují dostatek vláhy, aby stále rostly – zaléváme je důkladně, aby se voda dostala až ke kořenům.

Květnový výsev

Semena vyséváme po pominutí posledních nočních mrazíků. Nejlépe v rozestupech 10 cm (později rostlinky vyjednotíme na vzdálenosti 20 cm), ve dvojitých řádcích, mezi kterými ponecháme nejméně půlmetrový rozestup. Nežli vysít jeden dvojřádek, je však lepší jich vedle sebe pěstovat více – to proto, aby se kukuřice navzájem důkladně opylily. Pomoci jim můžeme i mírným zatřesením stvolem v době květu.

Setí do žlábků zajistí rostoucím kukuřicím lepší stabilitu

  • Kukuřice nejlépe klíčí při teplotě nad 20 °C, proto ji nejprve doma máčíme ve vlažné vodě, a když nabobtná, vysejeme na teplé, slunné místo.
  • Výsev překryjeme průsvitnou fólií, která pomůže udržet teplo (jakmile se objeví klíčky, odstraníme ji a nahradíme netkanou textilií nebo zvýšeným foliovým krytem).
  • Při růstu můžeme stvoly obložit kupkou zeminy, aby byly stabilnější.

Pukají jen dobře vyzrálá a usušená zrna

Pukancovou kukuřici sklízíme, když rostliny uschnou a zhnědnou. V tom se sklizeň liší od cukrové kukuřice, kterou musíme sklidit dřív, než ztvrdne. Klasy pukancové kukuřice odlomíme a poté necháme na vzdušném místě ještě pár týdnů dosušit – pokud zrna při pražení nepukají, nejsou ještě dostatečně suchá. Po dosušení je skladujeme v dobře těsnící nádobě na chladném místě, kde vydrží kvalitní i více let.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS