Dýně jsou rostliny s plazivou lodyhou, dlouhou mnohdy i několika metrů, s čímž musíme při pěstování počítat. Pro regulaci růstu a rychlejší násadu plodů se vyplatí zaštípnout hlavní výhon. Mladé plody se tak začnou poměrně rychle vyvíjet na postranních větvích.

Výsev a výsadba

Dýně i cukety vyrostou buď z předem vypěstovaných sazenic, nebo v teplých oblastech z přímého výsevu v druhé polovině května.

Pěstování

Dýně vyžadují slunečné polohy chráněné před silnými větry. Místo chráněné plůtkem nebo nízkým lemem rostlin jim svědčí. Blízkost suché zídky nebo hromádky kamenů, které akumulují teplo, může zrání plodů urychlit.

Dýně pěstujeme na středně těžkých humózních půdách, které mají dostatečnou zásobou živin. Vhodné je přihnojování, například dostatečně naředěným zkvašeným drůbežím trusem. Organická hnojiva udržují půdu úrodnou, kyprou, bohatou na humus.

Sklizeň

Zralé plody sklízíme od srpna až do října. Tykve můžeme skladovat několik měsíců. Oblíbené dýně hokkaido i další druhy vydrží i při pokojové teplotě, chladné suché místo je však každopádně vhodnější. Tykvičky okrasné, které mnohdy slouží jako dekorace na mísách, ale i ve vazbách, mohou vydržet až jeden rok.