Slivoň je společný název pro švestky, slívy a jejich křížence i odrůdy (někdy se používá obecnější označení modré peckoviny).
Plané formy pravých švestek, renklod a mirabelek se vyskytují pouze v Přední Asii, odkud pochází kultura těchto druhů peckového ovoce. Švestky pronikly již před naším letopočtem do Říma a později se rozšířily do celého Středomoří a do Evropy. Do českých zemí sazenice švestek dovezl Karel IV. z Francie. Tyto dovezené odrůdy byly na našem území dále vyselektovány a pod názvem švestky (zwetsche, quetsche) se rozšířily do Německa.

Sláva a zhouba českých švestek

Od konce 15. století se u nás domácí švestka pěstovala v rozsáhlejší míře, české švestky v té době dosáhly věhlasu po celé tehdejší Evropě. Až do roku 1957 u nás počet slivoní převyšoval počet jabloní o jeden až dva miliony stromů. Ačkoliv jsou v našich končinách přirozené podmínky pro pěstování slivoní velmi příznivé, další rozvoj omezilo napadení kultur slivoní virovou chorobou – šarkou švestek. Viróza se šířila pomalu zhruba padesát let, nejdříve se objevovala v nížinách, ale v 80. a v 90. letech nastal průlom a šarka se začala šířit i do výše položených a okrajových částí Čech a Moravy.

Není švestka jako slíva

Slivoně třídíme do následujících pomologických skupin: švestky, pološvestky, mirabelky, slívy a renklódy.

Ve světovém měřítku jsou slivoně nejpočetnější skupinou ovocných dřevin, která se vyznačuje mimořádnou variabilitou všech znaků a vlastností a značnou přizpůsobivostí k různým podmínkám. V odrůdových sbírkách se na celém světě v současné době uchovává asi 6000 vyšlechtěných nebo krajových odrůd, podnoží a planých forem slivoní, které lze zařadit do nejméně 20 různých botanických druhů. Většina z tohoto velkého počtu odrůd se dosud pěstuje, nebo se pěstovala v nedávné minulosti.

Sladké a léčivé

Plody slivoní obsahují 76 % až 87 % vody podle zralosti, 7 % až 14 % cukru; lidé trpící cukrovkou by si tedy měli švestky raději odpustit.

Švestky dále obsahují například:

  • organické kyseliny, např. jablečnou
  • třísloviny
  • minerální látky (sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo)
  • vitaminy (provitamin A, B1, B2 a C)

Švestky jsou přírodním projímadlem vhodným i pro děti, stačí několik sušených švestek lehce povařených ve vodě nebo několik lžic švestkového kompotu či hutných povidel.