Statné a dlouhověké keře dřínu obecného (Cornus mas) kvetou časně zjara krásnými žlutými květy. Poté štafetu převezmou podlouhlé, jasně červené či rudé plody lesklé jako korále. Jsou nejen krásné, ale i jedlé a zdravé.

Dřínky pro chuť i zdraví

Dřín je naší původní dřevinou, nyní vzácnou a chráněnou. Planě roste spíše v teplejších oblastech, pěstovat jej lze ale prakticky kdekoli, a to v různých kultivarech. Oblíbené jsou například slovenské odrůdy Devín a Titus, které se navzájem opylují. Jsou odolné proti jarním mrazíkům a velmi plodné (jeden keř dává až 30 kg dřínek), dorůstají až do 3m výšky.

Plody se snadno setřásají na plachtu. Jsou vydatným zdrojem vitamínu C i dalších důležitých látek, dobré jsou i syrové, změknou však až po přejití mrazem. Lze z nich připravit chutné a krásně barevné marmelády, likéry, vína, mošty, nebo je dokonce nakládat na slano ve vinné octě. Po usušení slouží k přípravě osvěžujícího čaje, který prospívá trávení.

Pěstování dřínu

Dřín je nenáročný a odolný, nevadí mu půdy suché ani kamenité, pouze v kyselých a velmi těžkých se mu nedaří. V nadmořských výškách na 600 m.n.m je vhodnější chráněné stanoviště. Nejlépe plodí na slunci, hodí se i do volně rostoucích živých plotů, skupin keřů, výtečně zpevňuje svahy. Patří ke dřevinám, ve kterých mohou hnízdit ptáci a zároveň opeřencům poskytují i potravu.