Plody odrůd rajčat, kterým se říká steaková, mají hned několik

zajímavých vlastností. Obsahují více dužiny a méně šťávy nežli rajčata klasická. To je výhodné nejen při přípravě omáček na těstovin, kdy snáze získáme hustou konzistenci. Ze steakového rajčete snadno ukrojíme šťavnatý plátek, který můžeme položit na chléb, nebo hodit na gril, aniž by se rozpadnul. Dužiny je totiž uspořádaná v silných přepážkách tak, že plátky, ač velké, drží pěkně pohromadě. Navíc mohou být nejen červené, ale i růžové, žluté, tmavohnědé. Steaková se však těmto rajčatům neříká pouze kvůli konzistenci. Výjimečná je i jejich chuť – jsou sladká, ale zároveň mají téměř slanou příchuť připomínající maso (říká se jí též pátá chuť, umami). Jsou tedy vynikající také do polévek, omáček, zeleninových i masových směsí.

Kilogramové rajče

Plody, které váží až kilogram a mají lákavou růžovou barvu, můžeme sklízet z odrůdy Cherokee purple.

Červené, až kilogram těžké plody poskytuje i americká klasika jménem Beef Steak. Naší domácí variantou je pozdní odrůda Býčí srdce, jejíž o něco menší plody mají lahodnou chuť a pěkný tvar. Rovněž odrůda Brandywine Black má plody drobnější, zbarvené zčásti červeně s přechodem do tmavohnědé barvy.

Všemi tmavými odstíny, jako je mahagonová, purpurová a hnědá, hraje vynikající, původně ukrajinská a léty prověřená odrůda Black Krim. Plody dorůstají do půl kilogramu a mají skvělou chuť. Tato odrůda je navíc do jisté míry odolná i vůči chorobám.

Otužilé, keříčkové i do nebe rostoucí

Steakové rajče Paul Robeson pochází ze Sibiře a hodí se proto i do chladnějších poloh.

Výše zmíněné odrůdy náleží k typům s neukončeným růstem, tzv. tyčkovým. Vyžadují oporu a rostou do výšky, a jsou mnohem častěji pěstované. Šetří místo a snáze je uchráníme proti plísni, zvláště pokud je pěstujeme pod přístřeškem. Ovšem i mezi keříčkovými odrůdami najdeme steakové - například Rosso Sicilian či Pavlína.

Jak nepropásnout čas sklizně

U tmavě zbarvených rajčat nepoznáme tak snadno, zda jsou zralá, jako u plodů červených. Je třeba chuť postupně zkoušet. Mnohdy jsou lepší ještě zdánlivě nedozrálá, při rozkrojení však zjistíme, že zelená barva je pouze vně plodů a nikoli uvnitř.