Routa vonná (Ruta graveolens) je stálezelený polokeřík, který patří z voňavým darům jižní Evropy. Pro své vlastnosti je již odedávna pěstována i v severnějších polohách, kde při správné péči bez problémů rostě i kvete.

Hodí se do bylinkové zahrádky, může vytvořit i plůtky podél záhonů i cestiček. Využít můžete její žluté květy, jemně dělené listy i malá černá semena.

Routa pomáhá proti bolestem a křečím

  • Ve vyšších dávkách je routa jedovatá, přivodí omámení a závratě. Lze ji užívat pouze v přiměřených dávkách a nejlépe po poradě s lékařem. Nálev z čajové lžičky sekané natě na šálek vody se popíjí nejvýše dvakrát denně. Účinná je i tinktura.V těhotenství se routa užívat nesmí!
  • Nať routy zvyšuje přívod krve ku hladkému svalstvu. Uleví proto při trávicích potížích, křečích, bolestivé menstruaci.
  • Dovede tišit bolesti hlavy a bušení srdce, především pokud jsou nervového původu.

Dobré hořké koření

Lístky routy jsou velmi kořenité, až hořké a trpké. Ovšem ve velmi malém množství mohou některá jídla proměnit v kulinářské zážitky. (Kořenit pouze malým množstvím je žádoucí jak z hlediska chutě, tak silných účinků této rostliny.)

  • Jemně nasekané lístky propůjčí neobvyklou vůni tvarohovým a sýrovým pomazánkám
  • Podobně jako hořká šalvěj routa zajímavě okoření pečené i dušené ryby
  • Hodí se do omáček k masům, například spolu se švestkami či brusinkami a vínem.
  • Podrcená semena jsou výtečný kořením na zvěřinu, můžete je přidat i do marinád pro grilovaná masa.

Provoněný domov

Aromatické látky obsažené v routě slouží jako účinný přírodní repelent.

Zcela bez omezení můžete routu používat jako přírodní osvěžovač vzduchu. Krásně voní a má i schopnost potlačovat nejrůznější nežádoucí pachy. Usušená nať se přidává do směsí na misky, vkládá do aromatických polštářků, svazeček se zavěsí na vhodná místa.

  • Routu lze pěstovat i v nádobách, celoročně v bytě.

Při sběru je třeba opatrnost

V květnu až červnu se sbírá kvetoucí nať, nebo jen samotný list ještě před rozkvětem rostliny, kdy je jeho chuť a vůně jemnější (zvláště pro kulinářské účely). Nať či listy sušte ve stínu, nebo uměle při teplotě do 40 °C.

Sběr je třeba provádět v rukavicích, čerstvá rostlina může při styku s pokožkou způsobit podráždění a vyrážky až závažné zánětlivé onemocnění. Furokumariny, které tyto problémy způsobují, působí v součinnosti se slunečním zářením. Od sušené rostliny však již žádné riziko nehrozí.

Pěstování routy

  • Routě se daří na výhřevných, slunných místech, ovšem snese i polostín.
  • Vyžaduje zásaditou a dobře propustnou půdu.
  • Na jaře ji lze vysévat, sazeničky můžete vysazovat i v průběhu léta. Ideální jsou rozestupy kolem 45 cm.
  • Na sklonku léta ji lze snadno množit stonkovými řízky.
  • Aby dřevnatějící bylinka vypadala stále pěkně a košatě, je třeba ji koncem léta či počátkem podzimu seříznout.

Routa je mrazuvzdorná, ale při holomrazech bude potřebovat přikrývku z chvojí či slámy. Vzhledem k tomu, že je stálezelená, ji také nesmíte nechat v zimě zcela bez vody. Na podzim a za bezmrazých dnů jí prospěje mírná zálivka.

Vyšlechtěny jsou i zajímavé zahradní odrůdy, ještě výrazněji voňavé, či velmi atraktivního vzhledu. Půvabná je například panašovaná odrůda Variegata, nebo drobná, kompaktní odrůda Jackmans´Blue s šedomodrým zbarvením lístků.