Zimolezy byly u nás známy zejména jako okrasné popínavé rostliny nebo keře s nejedlými, ale dekorativními plody. Šlechtěním divokých zimolezů se však podařilo vypěstovat odrůdy s chutnými plody připomínajícími borůvky.

Na rozdíl od pravých borůvek ale není zimolez náročný na pěstování a nevyžaduje ani kyselou lesní půdu. U nás se nejčastěji pěstuje zimolez kamčatský, nízký, asi 1,5 metru vysoký opadavý keř. Často se mu říká kamčatská borůvka.

Pravidla pěstování

  • Mezi osvědčené odrůdy jedlých zimolezů patří například Altaj, Amfora, Amur, Modrý triumf.

    Kontejnerové sazenice můžeme vysazovat během celého vegetačního období, nejméně v metrových rozestupech. Zimolez začíná plodit 2–3 roky po výsadbě.
  • Odrůdy jedlých zimolezů nejsou náročné na půdní podmínky. Vyhovují jim půdy písčité, hlinité i jílovité, nevadí jim ani půdy chudší na živiny, ale suché půdy snášejí špatně. Proto je nezbytné po výsadbě nebo v obdobích sucha zimolezy vydatně zavlažovat. Během vegetace je přihnojíme, nejlépe organickými hnojivy.
  • Keř zpočátku roste vzpřímeně, v plodnosti rozložitě. Můžeme pěstovat jako živé ploty, podrosty pod stromy, solitéry i popínavé rostliny pnoucí se po opoře.

Z jedné rostliny mnoho dalších

Zimolez se dobře rozmnožuje polodřevitými řízky dlouhými asi 10 cm, které řežeme na přelomu července a srpna, případně dřevitými řízky, jež řežeme až v listopadu na délku asi 20 cm. Řízky se velice dobře ujímají. Další možností je množit zimolez hřížení. Výhony ohneme a zasypeme zeminou, aby zakořenily.

Řez podpoří plodnost

Na jaře uděláme řez korunky, ponecháme 5–7 výhonů, které obměníme po čtyřech letech. Důležité je udržet středně hustý keř s třetinou mladých výhonů. Doba životnosti na stanovišti je 18–20 let.

Časné květy

Zimolez začíná kvést, jakmile se na jaře trochu oteplí. Od února do dubna se objevují drobné žluté květy, které jsou většinou cizosprašné, a protože v tomto období létá málo hmyzu, často nebývají dostatečně opylené. Pozor také na to, že u cizosprašných odrůd je třeba vysadit více sazenic odlišných odrůd. Plodem jedlého zimolezu je tmavě modré souplodí dvou srostlých bobulí překryté slupkou. Plody dozrávají v květnu, tedy dříve než jahody, jsou atraktivní a chutné především v čerstvém stavu.

Kamčatské borůvky pro zdraví

Plody obsahují vitaminy C a B, značné množství rutinu a barviv, minerální látky, zejména hořčík, draslík, fosfor a vápník. Díky obsahu různých biologicky aktivních látek mají plody také léčivé vlastnosti. V lidovém léčitelství se odvar z listů zimolezu kamčatského používá při zánětech horních cest dýchacích, šťáva z něj zase zklidňuje podrážděný žaludek.