Sklizeň podzimní úrody
19. 9. 2016

Sklizeň podzimní úrody

Podzimní zahrada je štědrá. Při zpracování přebytků ovoce a zeleniny oceníte šikovné novinky i osvědčené postupy našich babiček.

Sklízejte v pravý čas

Fazolové lusky, které se konzumují celé, je třeba sklízet v době, kdy lze lusk snadno rozlomit a nevyčnívají z něj vlákna. Pravou dobu lze zjistit i pohmatem – na lusku by neměly být patrné vybouleniny zrajících semen. Lustky z postupně vysazovaných rostlin dozrávají po celé léto i podzim. ideálním skladováním je mražení. Naopak fazole pěstovaná na zrna je třeba nechat zcela vyzrát.

Podobně i hrášek a cukrovou kukuřici sklízejte dříve, než se cukry v zrnech začnou měnit na škrob a tudíž než ztratí svou šťavnatost, křehkost a sladkost.

Plodovou zeleninu, jako jsou rajčata a papriky je třeba nechat plně vyzrát. Ovšem před příchodem prvních mrazíků je třeba sklidit i plody nedozrálé a nechat je dozrát při pokojové teplotě. Někteří pěstitelé sklízejí i první papriky dříve, než dozrají a ponechají je dozrát doma, čímž podpoří násadu dalších plodů.

dyne_66488572

Zatímco letní tykve, cukety, je nelepší sklízet mladé a chutné, zimní tykve, dýně, určené k uskladnění a zrovna tak okrasné tykvičky je třeba ukládat zcela vyzrálé. Rostliny, na niž tykve necháte dozrát až do podzimu, budou mít sice méně, plodů,ale zato budou dýně sladké a trvanlivé.

Kořenovou zeleninu, jako je mrkev, petržel či černý kořen, sklízejte když dosáhne požadované velikosti. Ovšem lze ji nechat v záhonech i po delší dobu, kdy zůstane čerstvá. V mírnějších oblastech kořenovou zeleninu pěstitelé někdy ponechávají v záhonech přes celou zimu a postupně ji odebírají, svrchu přikrývají například poduškou z listí. Ovšem když uhodí velmi silné mrazy a půda svrchu promrzne, může dojít i k poškození zeleniny.

zavařování

Skladování čerstvých plodin ve sklepě, krechutu, studni

uchovávání v krechtuKdo má k dispozici chladný sklep s vysokou vzdušnou vlhkostí, má ideální podmínky pro skladování jablek, hrušek, brambor, tykví, kořenové zeleniny. Sklep je před uskladněním zeleniny třeba dobře připravit – vyčistit, vybílit a vysířit. Sklep je take třeba dobře větrat – v září jej důkladně větrejte především v noci, aby se prostor ochladil a zvlhčil.

Jako alternativa sklepa může posloužit krecht nebo studně.

Jak jednotlivé plodiny nejlépe skladovat si můžete přečíst v článku Osvědčené tipy pro uskladňování ovoce a zeleniny.

 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS