Sladké fíky: Pěstujte, mlsejte!
3. 12. 2011

Sladké fíky: Pěstujte, mlsejte!

Fíky jsou výtečnou zdravou pochoutkou v sušeném, ale i čerstvém stavu. Zásobte se před Vánoci medově sladkými, sušenými plody! Nabízíme recept na výborný „fíkový salám“. A také návod, jak si v příštích letech vypěstovat fíky vlastní.

Fíkovník smokvoň (Ficus carica) je rychle rostoucí keř až strom, patřící do čeledi morušníkovitých. Pochází pravděpodobně z Přední Asie, ale dnes se pěstuje od západního Středozemí až po severovýchodní Indii a Čínu a také v Austrálii. Patří k nejstarším kulturním rostlinám. Lidé odedávna rádi mlsali jeho medově sladké plody. Zprávy o jeho pěstování pocházejí z doby před 5000, podle nejnovějších výzkumů se našly pecičky pěstovaných fíků staré dokonce 11 000 let. Měkké a velmi trvanlivé dřevo smokvoní se navíc využívá v truhlářství.

Mezi největší současné producenty fíků patří Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie. Ale i v Čechách se smokvoň pěstuje na chráněných stanovištích již od dob Karla IV.

sušené fíky

Čerstvé fíky na terase

Smokvoně původně k opylování potřebovaly symbiotické vosičky fíkovnice. Ale vyšlechtěny jsou i odrůdy partenokarpické, které opylení nepotřebují. Pro domácí pěstování jsou samozřejmě výhodnější. 

Pěstovat smokvoně v nádobách je překvapivě snadné:

  • i

    Rostlina pěstovaná v nádobě samozřejmě přihnojování potřebuje. Ale přeženeme-li hnojení, porostou hlavně listy.

    Od jara do podzimu je umístíme venku na teplém slunném místě, nejlépe u jižní stěny domu nebo na balkoně obráceném na jih.
  • V zimě jim vyhovují teploty lehce nad bodem mrazu  umístíme je ve skleníku, v zimní zahradě nebo v bytě.
  • Na jaře rostlinu postupně zvykáme na venkovní prostředí.
  • V nejteplejších vinařských oblastech lze zkusit pěstovat zvlášť odolné odrůdy venku celoročně, ale je nutné je ochránit proti mrazům pod – 5 °C.
  • V době růstu a nasazování plodů má být zálivka bohatá, v době dozrávání plodů množství vody poněkud omezíme, aby plody nepraskaly.
  • V zimě, kdy rostlina shodí listy, je nutno přísun vody omezit na minimum.
  • Když období klidu skončí, zálivku i výživu zvýšíme.
  • Smokvoně pěstované v nádobách každým rokem na podzim přesazujeme. Substrát nemá obsahovat vysoké dávky dusíku, má být snadno propustný, výživný a obsahovat větší množství jílu.

fíky se sýrem jsou výtečnou kombinací

Namnožte si smokvoně

Množení fíkovníků nečiní potíže ani začátečníkům. Mladé rostliny je běžně možné koupit ve specializovaných zahradnictvích. Fíkovník množíme výhradně vegetativně, dvacet až třicet centimetrů dlouhými řízky z jednoletého dřeva. K zakořenění použijeme rostlinné stimulátory.

Rostliny můžeme množit také hřížením, tj. zahrnutím vodorovně ohnutého výhonu zeminou, který pak zakoření. Hřížení má tu výhodu, že rostlina plodí již příští rok.

Nejsladší plody

i

Fíky určené k sušení se nechávají na stromě přezrát, trhají se, až když stopky vadnou.

Kulovité či hruškovité plody dozrávají i dvakrát do roka po jednom nebo i více v paždí listů. Někdy vyrůstají z pupenů přímo na kmeni. Dužnina fíků může být bílá, fialová, černá nebo červená; průměr plodů se dle odrůdy pohybuje mezi 5 až 9 cm.

Plody ranných odrůd dozrávají za 80 až 100 dní, pozdní odrůdy asi za 125 dní.

Někdy má rostlina dva druhy plodů: Vedle těch z běžného roku, které dozrávají na podzim, jsou to zralé plůdky, které na rostlině přezimovaly. Jejich existence souvisí se zajímavým opylováním fíku a mohou se tvořit i u odrůd, které již opylení ani nepotřebují. Plody z běžného roku jsou bohatší, ale méně šťavnaté.

Výtečné jsou čerstvé i sušené

Čerstvé fíky obsahují asi 80 % vody, provitamin A, až 26 % sacharidů. Připravují se z nich lahodné a sladké džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína i likéry. Oblíbené jsou také plněné sýrem či šunkou.

Sušené fíky obsahují až 75 % sacharidů, 6 % bílkovin, asi 1 % tuků a jsou téměř bez vitamínu C. Jsou výtečné plněné ořechy, kandované, i samotné.

čerstvý fík

Sladký Fíkový salám

Potřebujeme

  • 300 g sušených fíků
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g ořechů
  • piškoty
  • strouhaný kokos

Jak na to

  1. Sušené fíky přes noc namočíme do vody se dvěma lžícemi rumu.
  2. Nazítří je necháme na sítku okapat, a pak je umeleme na masovém strojku. Do hmoty přidáme sekaná jádra ořechů a drcené piškoty. Vypracujeme tužší těsto. Pokud je třeba, naředíme je trochou rumu.
  3. Z těsta vytvoříme váleček, obalíme ho v kokosu, zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky. Studený fíkový salám krájíme na plátky

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková, spoluautor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Plody nedozraji

(q8AjEKrmYanB), 29. 10. 2016, 09:27

Mám dva stromy,spíš velké keře 2.5m vysoké a jsou vždy úplně obsypane plody. Ty ale nikdy nedozraji. Jen pár,cca 10ks za celé léto. Na jednom stromě je i na 80 plodů. Velké 30cm listy. Je to tím, že je oproti HR krátké léto a slunecni svit?

Fík

(VWPsQNus9_EoRc4Vj7aPZYTw), 19. 2. 2015, 03:17

Iba malé upozornenie: Z experimentov, vykonaných viacerými pestovateľmi figovníkov vyplynulo, že zakoreňovanie odrezkov za použitia stimulátorov je špeciálne u figovníkov ničím neodôvodnený postup, nakoľko tieto v obyčajnej vode alebo vo vlhkom prostredí zakorenia podstatne skoršie, než pri použití stimulátora.
Pre zakorenenie sú najvhodnejšie cca 30 cm odrezky odobraté v skorých jarných mesiacoch, pričom ako optimálny sa javil najmä substrát z kokosového vlákna (lignocel). Pri umiestňovaní odrezkov do substrátu dbáme o to, aby von zo substrátu trčalo iba niekoľko očiek, z ktorých vyrašia listy, inak prakticky celý konárik musí byť zanorený v substráte (! nie naopak)...

fíkovník

(VWPsQNuEWkvoQNs6JyvjFo), 25. 8. 2014, 14:42

Asi před čtyřmi roky jsem dostala od kamaráda "odkopek "fíkovníku, odrůdu neznám. Nic zvláštního s ním nedělám, moc nehnojím, letos dost pršelo. Na zimu ho obalím netkanou textilií. Takhle to vypadá letos

fíkovník

(VWPsQNuKw7bMQMvaVWR), 17. 8. 2014, 17:43

Dobrý den, koupil jsem si před půl rokem v Lidlu plody fíkovníku, semínka jsem zasadil a za cca 6 měsíců mi vyrostly tyto rostliny. Má někdo zkušenost s tín jestli budou mít i plody? jaké je nejvhodnější hojivo?

nedozrály

(VWPsQNuE47PaQkRm7.m~eYSx47bO), 19. 10. 2012, 13:38

Koupila jsem dvě odrudy fíkovníku, pěkně zasadila a krásně se chytly, vyhnaly listy a jeden z nich Brown Turkey i plody, ale ty mi nestačily dozrát, takže jsou zelené a po minulém týdnu už i přešlé mrazem :-( Měla jsem je celou dobu na slunném místě, kam svítí slunce celý den a dostatečně zalévala (10litrů několikrát týdně). Takže nevím, co jsem udělala špatně. Navíc mi také chytil od angreštu a rybízu rez :-(

Fíkovník pěstuji už léta (viz: http://www.bmprofit.cz/fikovnik.html), pravidelně plodí, žádnou šlechtěnou odrůdu nemám a o nutnosti mít taťku i mamku u této rostliny slyším poprvé.

RE: fíkovník

(VWPsQNujW_xkQNs6JyvjFo), 23. 7. 2009, 08:44

Poradíte mi, jak ošetřit fíkovník? Na listech se dělají černé mapy.

i my jsme si objednali ze zahradnictví fíkovník,který jnám plodí.Plody jsou vynikající.Máme jen jednu rostlinu,která nekvete,ale má hned malé fíčky.Ponecháváme jen ty nejranější,osttní odstranujeme aby plody dozrály.Rostlinu pěstujeme celoročně venku,na zimu ji cráníme dřevitou vlnou a chvojím.Bydlíme na severu čech.

RE: fíkovník

(ponxRYSSt8mMHYqTVvbjcnagc7P~QkR), 5. 3. 2010, 12:12

Prosím napište z kterého zahradnictví.Dík Ivana

RE: fíkovník

(C7P%QTrjW7a-x3j_VvdjcLd6jWmKf9enVvbjcL), 26. 3. 2011, 06:39

nemusí se kupovat nová rostlina-stačí si sehnat větvičku,dát do vody a s kořeny zasadit.

RE: fíkovník

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 5. 3. 2010, 14:01

Fíkovník prodává například Subtropické zahradnictví Kruh. V tomto článku: http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/uzasne-ovoce-pro-balkon-a-zahradu-pestujte-kiwi-brusinky-fiky/
si můžete sazenice rovnou objednat.

(Misha), 28. 10. 2008, 16:34

Evo, nyní nedělat nic. Rostlinu dej do chladné, ale bezmrazé místnosti. Klidně do sklepa či do garáže, na chladnou chodbu - může tam být tma, ale nesmí mrznout. Občas zalej, jen aby rostlina neuschla. Koncem února ji přenes na světlé, ale chladné místo - začnou rašit listy a rostlina se začne větvit. Můžeš tomu pomoci tím, že až budeš mít kmínek tak vysoký jak chceš, tak vylomíš vrchní pupen a rostlina začne dávat sílu do bočních větviček. Větvičky z kmínku, které nechceš ihned odstraň a ponech pouze vrchní. Až poporostou, tak za třetím listem opět odstraň pupen. Tím uděláš pěkný stromek, ale bude to na úkor plodnosti.

(VWPsQNuwc8m~eYSx47bO), 27. 10. 2008, 18:14

Loni jsem si s Chorvatska přivezla větvičku smokvoně která pustila kořeny a tak jsem ji zasadila do květináče, vyrostl mi s toho "klacek" o výšce cca 50 cm, teď opadaly listy a já nevím co s tím, takový odborník zase nejsem. Prosím může mi někdo poradit jak dál aby s toho byl stromek s korunkou ? Předem děkuji.

c

(Misha), 23. 10. 2008, 10:15

Byla, napiš :). Toydog zavináč seznam tečka cz.

(Iva), 20. 10. 2008, 15:12

Nebyla by rostlina či řízek navíc?

(Misha), 19. 10. 2008, 12:19

Ano, pěstuji fíky z tzv. Adriatické skupiny a nepotřebují tedy k opylení známé vosičky žlabatky fíkové (Blastophaga psenes). Především sice neurčené, ale zato léty vyzkoušené druhy, které opravdu plodí a přežívají (zakryté) i naše zimy. Či Romano Nero, Bornholm, English Brown Turkey, Violetta Bayernfeige,... . Petře, některé se dají pěstovat v kontejneru, jiné normálně venku. Pokud chceš vědět víc, napiš na Toydog zavináč seznam tečka cz.

(Petr), 15. 10. 2008, 13:27

Misho, zajímalo by mě, jaké odrůdy pěstujete? V článku se říká, že šlechtěné odrůdy, vhodné pro pěstování doma, jsou partenokarpické - plodí bez opylení. Dík za odpověď. Petr

(Misha), 15. 10. 2008, 06:06

Než někdo píše odborný článek o pěstování nějaké rostliny do časopisu, měl by si zjistit nějaké informace!! O nutnosti pěstování samčích a samiččích rostlin jsem v životě neslyšela a to plodící fíkovníky pěstuji 9 let! Dotyčný je skutečně "odborník" :(((.

(Marek), 9. 10. 2008, 10:44

Vidis tam nejake maso? Tohle je nejaky fikovy mls. Ty myslis cabajku s prichuti ne?

(Ivana), 9. 10. 2008, 09:11

Ten salam je bez masa? protoze jsem videla prodavat cesky vyrobek - fikovy salam, ale byl s masem. chteli bychom to zkusit, pokud mate nekdo recept na masovy

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS