V létě je čas zasít sladký zeleninový fenykl, zeleninu labužníků
13. 7. 2018

V létě je čas zasít sladký zeleninový fenykl, zeleninu labužníků

V obchodech křehké bulvy fenyklu běžně k dostání nejsou. Stojí za to si vypěstovat vlastní, v kuchyni s nimi lze kouzlit - jsou výtečné do salátu, dušené i pečené. Vysít je můžeme právě v létě.

Fenykl vytvoří pěkné bulvy pouze v lehčí, neutrální nebo zásadité, úrodné půdě. Ideální je pro něj organické hnojení kvalitním kompostem nebo vyzrálým hnojem. V době růstu jsou prospěšné i rostlinné výluhy, například na dusík bohatý kopřivový. I vláhy a slunce vyžaduje fenykl dostatek. Čím více slunce mu dopřejeme, tím bude voňavější a díky zálivce zase křehčí.

rostoucí sazenice zelenonového fenyklu

Letní výsev

V našich podmínkách je osvědčenou metodou pěstování přímý letní výsev. Semena fenyklu se na záhony vysévají od poloviny června do poloviny srpna, sklizeň probíhá od srpna do října. Krátké dny brání vybíhání rostlin do květu a podporují tvorbu žádoucí listové bulvy. Semenáčky se jednotí na spon 20-30 cm x 40-50 cm, rostlina je poměrně rozložitá. Fenykl potřebuje teplotu nad 7°C, aby rostl. Na druhou stranu mu neprospívají ani teploty nad 24°C

Pokud předpěstováváme sazeničky, vhodné jsou větší květináčky, abychom rostliny při přesazování co nejméně poškodili. Podobně jako přesazování, ani okopávání fenyklu nesvědčí, rostliny s narušeným kořeny netvoří pěkné bulvy. Před výsevem důkladně vypletou a nakypřenou půdu proto v průběhu pěstování raději mulčujeme. 

zeleninový fenykl připravený ke sklizni

Křehký a lahodný

Aby byly bulvy fenyklu co nejlahodnější, můžeme je v době, kdy jsou velké jako slepičí vejce, opatrně přihrnout zeminou. Bělení podpoří jejich křehkost. Když dosáhnou velikosti kolem 10 cm, nastává čas sklizně. Mohou sice vyrůst ještě více, ale budou pravděpodobně tužší.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS