Voňavá meduňka vás potěší na zahradě i v kuchyni. Vyzkoušejte osvěžující sorbet.
26. 6. 2016

Voňavá meduňka vás potěší na zahradě i v kuchyni. Vyzkoušejte osvěžující sorbet.

Voní po citrusech, má příjemnou chuť, připravíte z ní lahodný uklidňující čaj, lístky zpestří saláty i dezerty. Meduňka je pohledná, odolná a nenáročná bylinka.

Proti melancholii, pro dobrou náladu, vitalitu a dlouhověkost doporučovali popíjení meruňkového čaje s medem lékaři již ve starověku. A prospěšné účinky meduňky na lidské tělo i duši se potvrzují i dnes.

pestrolisté kultivary meduňky na zahradě

Výhodou je, že čerstvé lístky a vrcholky můžete sklízet od jara do podzimu. Nať pro sušení se seřezává před květem, přibližně 10 cm od země. Brzy znovu obrazí, sklízet tak můžete několikrát do roka.

Meduňka v kuchyni

Chuť a vůně meduňky, především čerstvých lístků, je skvělá i při přípravě jídel. Hodí se k rybím a drůbežím pokrmům, osvěží ovocné saláty i želé. Můžete ji přidat do bylinkového másla, nádivek i jogurtových zálivek. Lístky ozdobí i ochutí dezerty, koktejly, i sklenku bílého vína.

Originální meduňkový sorbet

Připravte si:

  • 80 g moučkového cukru
  • 4 polévkové lžíce čerstvých meruňkových lístků, případně další bylinky (máta, čechřice, vonná pelargónie)
  • Šťávu z velkého citrónu
  • Dva vaječné bílky

meduňkový sorbet

Postup:

  1. cukr nasypeme do 300 ml vody a v hrnci povaříme.
  2. Když je cukr rozpuštěný, hrnec odstavíme a do horkého roztoku nasypeme meduňkové lístky. Můžeme přidat ještě lžíci listů máty, čechřice, nebo vonné pelargónie.
  3. Necháme hodinu luhovat.
  4. Poté přimícháme citrónovou šťávu a vložíme do mrazničky.
  5. Ušleháme tuhý sníh z vaječných bílků a po 2-3 hodinách, když je sorbet částečně zmražený, jej do něj přimícháme. Směs vložíme zpět do mrazničky.
  6. Podáváme jako zmrzlinový pohár, s mátovými či meduňkovými lístky, případně s kousky ovoce, například cukrovým melounem.

Pěstování

i

Sazeničky zapěstované v květináčích můžete vysazovat po celé léto.

 

Meduňku můžete zastřihávat, rychle dorůstá

Rostlina vytváří pohledné, až 80 cm vysoké, kulovité a kompaktní trsy a má svěže zelené lístky. Vyšlechtěny jsou i odrůdy se zlatavými, nebo zlatě žíhanými listy (Variegata). Je proto ozdobou bylinkové zahrádky i záhonu.

  • Meduňce svědčí slunné stanoviště. Kultivary se zlatavými listy je však lepší pěstovat v polostínu či stínu, jinak se jejich zbarvení ztrácí.
  • Potřebuje dostatek vláhy, ale půda musí být zároveň propustná.  
  • Dobře roste i v nádobách.
  • Snadno se rozmnožuje semeny i řízky. Vegetativní množení řízky zachovává vlastnosti vyšlechtěných kultivarů.

Bolí vás žaludek? Meduňka pomůže

Hojivý a uklidňující účinek má meduňka nejen na nervy, ale i na žaludek. Pro tyto účely se používá především nálev ze sušené nebo čerstvé meduňky. Vrchovatou lžičku posekaných čajových lístků zalijte šálkem vroucí vody a ponechejte přikryté luhovat deset minut. Nálev můžete popíjet jednou až třikrát denně, v případě trávicích obtíží nejlépe již před jídlem. 

Čaj můžete připravit z čerstvé i sušené meduňky

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS