Granátovník obecný neboli marhaník je okouzlující strom pocházející z Asie. Jeho plody, legendami opředená granátová jablka, skrývají uvnitř tvrdé červené slupky osvěžující, voňavou dužinu. Obaluje jednotlivá semínka, je průsvitná, růžová a rozdělená bílými septy. Ta chutnají hořce, semínka s dužinou je z nich třeba vyjmout. Kromě zajímavé chuti prospívá i zdraví - je bohatá na vitamín C, minerály, železo a další prospěšné látky. I lehce nahořklá příchuť má svůj význam, obsažené taniny jsou prevencí proti civilizačním chorobám. V řadě zemí je považováno za afrodisiakum, což může souviset jak s jeho půvabným vzhledem, tak s příznivými účinky na zdraví.

Granátovník plodí i v květináči

Granátovník lze u nás pěstovat jako přenosnou rostlinu. V létě se mu bude dařit na zahradě, před mrazy ho musíte schovat. Na jaře nádherně kvete a na sklonku léta plodí. Běžné stromky dávají úrodu až ve stáří sedmi let, půvabné zakrslé odrůdy již dříve. V Orientu je krásný granátovník všestranně užitečnou rostlinou – z listů se připravuje čaj, z kořenů a kůry barvivo, ceněné je i žluté, velmi tvrdé dřevo.

Pěstování

  • Granátovníku prospívá výživná, lehká a propustná, neutrální zemina bez obsahu vápníku.
  • Vypěstovat jej lze i ze semínka, které je vhodné před vysetím nechat ve vodě mírně zakvasit, klíčí nejlépe při teplotě nad 25°C.

Zatímco v létě bude stromku prospívat slunné stanoviště venku (mladé sazenice je ovšem lepší pěstovat v polostínu), zimu by měl přečkat při teplotě 0°- 15 °C a při velmi omezené zálivce. Díky tomu, že je opadavý, místo zimování může být i tmavé.