Perila křovitá (Perilla frutescens) patří do čeledi hluchavkovitých rostlin. Prozrazuje to tvar jejích listů i květy. Ovšem listy jsou na rozdíl od našich hluchavek vyšlechtěné do různých barev, zelené, červené, bílé, nejrůznější barevné kombinace. Perila je proto celkem okrasná rostlina, je ale také jedlá a léčivá. Můžete je pěstovat v květináči, truhlíku i jako letničku na záhonech.

Perila pomáhá při alergii

V čínské a japonské medicíně je perilla odedávna ceněnou rostlinou při alergiích, onemocněních dýchacích cest i gynekologických problémech.

Posiluje celkovou imunitu, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Kromě vitamínů a minerálů jsou to i všestranně prospěšné flavonoidy.

Perila v kuchyni

Vrcholové výhonky perily můžete stále zaštipovat a ona bude obrážet a košatět, podobně jako bylinky.

Léčivé účinky má celá rostlina včetně semen a oleje z nich vylisovaného. Doma je však jednodušší užívat listy.

  • Perila má zajímavou chuť a kořenitou vůni.
  • Listy jsou výtečné do salátů, které zpestří chuťově i vizuálně. Můžete je také přidat do koktejlů (smoothie).
  • Pro svou výrazně kořenitou a mírně nasládle štiplavou chuť se hodí i jako koření k masu.

Pěstování

  • Ven se vysévá od dubna, výsevy můžete opakovat po celé léto a listy sklízet velmi brzy. Pokud však potřebujete podporu při alergii již časně zjara, vysejte si perilu do truhlíčku za oknem už v únoru.
  • Daří se jí na záhonech, v truhlíku na balkóně i v květináči za oknem.
  • Dopřejte jí slunné a teplé místo.
  • Na půdu žádné zvláštní nároky nemá, snáší i sucho.

Semínka nejsou k dostání úplně všude, ale ochody se širokým sortimentem semen je prodávají. Často v řadách s asijskými zeleninovými specialitami.