Při výběru odrůd jabloně je důležité, jak jsou odolné vůči chorobám. Odolnost je nutná zvláště tehdy, pěstujeme–li jabloně v horších podmínkách, ale také snižuje nutnost chemické ochrany a dalších zásahů. Až nakonec se začneme zajímat o barvu plodů a jejich chuť. V poslední době se více prosazují rané až po polopozdní odrůdy, které plodí chutné ovoce od července do října a při vhodném skladování jablka vydrží až do Vánoc.

Voňavá letní jablka

Průsvitné letní je asi nejznámější rané jablko. Dozrává již v polovině července, tedy v době počátku sklizně žita, a proto se mu říká i žitňák. Je to již stará odrůda, která se pěstuje od poloviny padesátých let minulého století. Plody jsou střední, žlutozelené a dužina je čistě bílá.

  • Jablka musíme začít sklízet hned, jak největší plody začnou světlat.
  • Po pár dnech dojdou a chutnají sladce navinule, mírně kysele a mají jemnou konzistenci. Velmi rychle ale moučnatí a ztrácejí chuť.
  • Průběžně protrháváme dozrávající plody.
  • Skladovat je lze jen několik dní.
  • Odolnost proti strupovitosti je velká, ale proti padlí nízká.

Z novějších odrůd se prosazuje odrůda Julia. Daří se jí ve všech oblastech a dozrává od konce července. Slupka se vybarvuje do červena, je hladká, lesklá a mírně ojíněná. Dužina je krémová, jemné konzistence a chutná sladce navinule. Je příjemně aromatická.

  • Tuto odrůdu můžeme skladovat až měsíc.
  • Proti strupovitosti má vysokou odolnost a dobrou odolnost má i proti padlí jabloňovému.

Zlatá jablka na sklonku léta

Z pozdnějších odrůd je zajímavá třeba Zlatava. Daří se jí ve středních i vyšších polohách. Plod je středně velký, zelenožlutý a při zrání se vybarvuje do oranžovočervena. Dužina je žlutá, jemné konzistence, navinule sladká, středně šťavnatá a aromatická.

  • Sklízíme ji od konce srpna a dozrává v září.
  • Při dobrých skladovacích podmínkách vydrží až do ledna.
  • Je středně odolná proti houbovým chorobám.

Zimní odrůdy lze uskladnit až do jara

Ve všech oblastech se daří i odrůdě Rubinola, která je pozdní. Plod má středně velký, při dozrání červený. Slupka je tenká, hladká a lesklá. Dužina je nažloutlá, nasládlá, jemná a středně šťavnatá.

  • Sklízet ji začínáme v září, během podzimu dozrává a vydrží až do března.
  • Je rezistentní proti strupovitosti a netrpí ani padlím.

Stará a dobrá panenská jablíčka ozdobí i stromek

Ze starých odrůd, které je už opět možné koupit, je snad nejznámější a do naší země patřící odrůdou Panenské české. Je nenáročné, roste v každé pro jabloně vhodné půdě, jen nemá rádo extrémy, tedy ani suchou, ale ani tu nejúrodnější vlhkou půdu.

  • Malé plody můžeme přeleštit flanelovým hadříkem (nádherně se lesknou) a použít je jako voňavou dekoraci na vánočních svícnech a adventních věncích.
  • Sklízíme je ke konci září, ale na stromech je můžeme ponechat i po prvních mrazech. Do nejlepší chuti dozrává v listopadu.

Povolených odrůd jabloní je více však celkem jak 120 a tak si každý může vybrat podle svých představ.