Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu
8. 1. 2019

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

Jakmile mráz poleví a teploty vystoupí k nule, můžeme se pustit do zimních prořezávek. Jedním z nejdůležitějších, a přitom nejjednodušších je řez rybízů. Nepotřebujeme k němu žebřík, pouze ostré nůžky.

Zmlazovací řez přinese kvalitnější úrodu, protože mladé, plodnější výhony získají prostor. A prosvětlené, vzdušnější keře budou lépe odolávat houbovým onemocněním.  

  • Pokud jsem si mladé výhony neoznačili již v létě, poznáme je podle tmavší, hladší borky.
  • Vybrané větve odstřihneme až u země ostrými zahradnickými nůžkami. Řez by neměl vést přímo přes očko.
  • Rány ihned ošetříme sadařským balzámem. 

 

Prořezávka rybízu zajistí bohatou úrodu

Pokud je třeba ošetřit přestárlý rybíz, který nebyl v minulých letech prořezáván, může pomoci dvou či tříletý cyklus zmlazování – je ke keři šetrnější, nežli razantní zásah, navíc sklidíme alespoň nějakou úrodu. V jednom roce odstraníme třetinu starších větví, v dalším druhou třetinu, a teprve ve třetím poslední část. Mladé výhony mezitím dorostly.  Kromě starých výhonů je třeba odstranit i všechny suché a poškozené větve či jejich části.

Dobře udržované keře černého rybízu bohatě plodí

Optimální prořezávka podle barvy plodů

Černé rybízy dávají nejbohatší úrodu na větvích starých dva až tři roky. Čtyřleté a starší již můžete odstranit.

Červené a bílé rybízy plodí nejvíce na dvou až čtyřletých výhonech. Odstraňují se proto pětileté a starší.

Autor Jana Bucharová.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS