Zahradničení v prvním březnovém týdnu: Prořezávky a výsevy pokračují
5. 3. 2018

Zahradničení v prvním březnovém týdnu: Prořezávky a výsevy pokračují

Silné mrazy, kterými zima na samém konci ukázala svou sílu, se zmírnily. Opět nastává vhodný čas k prořezávkám, které je třeba stihnout před pučením. A za okno, do skleníku i ven vyséváme květiny i zeleninu.

Zatímco v únoru je třeba předpěstovat druhy zeleniny a květin, kterým klíčení a růst trvá velmi dlouho, v březnu přichází doba na všechny ostatní. Tedy rajčata, která si nedávají tolik na čas jako papriky a lilky. A dále veškerá zelenina, u které si přejeme časnou sklizeň, i když většinu druhů můžeme později vysít i přímo ven. To samé se týká květin, především letniček, ale i trvalek a bylinek.

 

sazenice levandule, jedné z nejoblíbenějších, krásně kvetoucích bylinek

Předpěstování sazenic v teple domova

Teplomilné rostliny je třeba předpěstovat při pokojové teplotě. Rostoucím semenáčkům a sazeničkám je však nutné zajistit dostatek světla. Postavte je proto těsně k jižně či východně orientovanému oknu, nebo pod zářivku s denním spektrem.

Rajče   

Semena rajčat nejrychleji vyklíčí při teplotě 25 °C. Později může teplota klesnout na 15-20 °C, sazeničky budou silnější a zdravější. Více o výběru odrůd a výsevu se dočtete v článku: Je čas zasít rajčata: Jakou vybrat odrůdu a jak postupovat?

Okurka

Při teplotě 25 °C vyklíčí semínka za pár dní, při teplotě 15 °C do dvou týdnů. Vzešlé semenáčky je třeba po vytvoření prvních pravých lístků přesadit do prostorných květináčů a hnojit. K přesazení budou připravené počátkem dubna – do pařeniště, nevytápěného skleníku v teplejších oblastech, nebo do skleníku pultového, ve kterém zeď přes den akumuluje teplo a v noci ho vyzařuje.

Vytrvalé bylinky

Levandule, šalvěj, rozmarýn, tymián, máta, meduňka i další aromatické bylinky si můžete vysít za oknem a předpěstovat si sazeničky k jarní výsadbě. Ochotně klíčí při pokojové teplotě a vysoké vzdušné vlhkosti pod pokojovým skleníčkem nebo jiným průhledným krytem. Rostoucí sazeničky můžete umístit na chladnější, co nejsvětlejší místo.

Jednoleté bylinky

Pro časnou sklizeň si v teple domova již nyní můžete předpěstovat bazalku, koriandr, petrželku. Otužilý kopr a rokety rostou a klíčí i při nižších teplotách, ale předpěstováním doma růst uspíšíte. Po vzejití jim však bude lépe při nižší teplotě. Jednoletky, které budete v průběhu sezóny seřezávat a ony znovu obrazí, můžete pěstovat na záhonech i v nádobách. Pokud máte dostatek místa, můžete je nyní vysít rovnou do truhlíků a květináčů, ve kterých porostou po celé léto. Místo uspořívýsev do sadbovačů či výsevních nádob, kam je lze vysít hustěji a později přesadit.

 

astra čínská

Kvetoucí letničky

V březnu si můžete předpěstovat velmi oblíbenou astru čínskou, která prozáří zahradu na sklonku léta. Mezi letničky, které nikdy nezklamou, patří i hledíky, verbeny, gazánie, vilce, hrachory, netýkavky. Když je v nyní v teple vysejete, budou kvést velmi časně a zahradu zaplaví barvami. Klíčí obvykle dobře při teplotě kolem 20°C, rostoucím sazeničkám pak stačí teplota nižší a vyžadují co nejvíce světla. Petúnie a pelargonie je třeba vysít dříve, nyní je čas na přepichování semenáčků.

Pór

Letního pór si můžete předpěstovat již nyní, aby byl zjara připravený na výsadbu. Nejrychleji klíčí při teplotě 20-24 °C. Rostoucím sazeničkám postačí teplota 13–20 °C. Výsevní nádoby nebo sadbovače by měly být nejméně 7 cm hluboké, aby mohly rostlinky vytvořit bohaté a dlouhé kořínky.

Brambory

Sadbu raných brambor je nejlepší nechat naklíčit na světlém místě, při teplotě 10-16 °C.

Brokolice

Na záhon, do pařeniště a skleníku můžete vysadit doma předpěstované sazeničky, budou mít náskok. Semena nejrychleji klíčí při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení však sazeničky jim postačí teplota 10 °C.

Květák

Teplomilnější květák pro klíčení semen potřebuje nejlépe 20-25 °C. Poté by měla teplota klesnout na 12-15 °C – sazenice můžete přesunout na chladnější místo, nebo vysadit do pařeniště či skleníku.

Kedlubna

Semena kedluben ochotně klíčí při teplotě 18-20 °C, sazenice poté prospívají při teplotě 12-16 °C, proto je ideální přesazení do skleníku nebo pařeniště.

↑Zpět na začátek

přepichování salátu

Výsevy do skleníku a pařeniště

Dobře založené pařeniště uspíší sezónu o pár týdnů. A skleník, který přes den vyhřeje sluníčko a v noci ho vyhřívá půda nebo zeď, která teplo naakumulovala, časné pěstování také velmi usnadní. Počátkem března bývá v teplejších oblastech možné sít i na venkovní záhony, záleží však na počasí. A protože letos zima ukázala svojí sílu právě až na přelomu března a února a půda promrzla, je třeba počkat. Již připravené záhony můžete překrýt černou fólií, která za slunečných dnů prohřívání půdy uspíší.

Ředkvička

Ředkvičky jsou otužilé - semena sice nejrychleji klíčí při 20 °C, do dvou týdnů však vyklíčí i při teplotě 10 °C. Pokud chcete růst ředkviček uspíšit, vysejte v teple naklíčená semena – nejprve je na den namočte do vlažné vody, poté nechejte naklíčit a vlhké buničině nebo utěrce. Po výsevu, kdy je zasypete přibližně centimetrovou vrstvičkou lehkého substrátu, nesmí zaschnout.

Mrkev

Při teplotě 10 °C mrkev vyklíčí přibližně tři týdny, při 15 °C již za dva. Do týdne vyklíčí při 20 °C. Od výsevu doroste mrkev do plné velikosti až za 3-4 měsíce, ovšem malé „baby karotky“ můžete sklízet již drive.

Salát   

Salát můžete sít velmi časně, a časně také sklízet. Semena vyklíčí i v pařeništi – při teplotě nad 5 °C přibližně za dva týdny, při 10 °C za týden. Dobře klíčí na světle, proto je nezasypávejte, pouze přitlačte k substrátu. Sazeničky můžete také předpěstovat doma. Při teplotě 25 °C vyklíčí drobná semena za dva dny, poté jim však vyhovuje teplota nižší. Máčení semen ve vodě odplaví inhibitory a klíčení tak usnadní a urychlí. Předpěstované salátky můžete již nyní vysazovat.

Vysévat lze také rychle rostoucí aromatické bylinky, jako je pažitka, kopr, roketa.

↑Zpět na začátek

Hlíznaté rostliny přečkají zimu v podobě hlíz, na jaře je probouzíme

Probouzení přezimujících rostlin

Fuchsie

Za bezmrazých dní, které opět nastávají, prospěje fuchsiím otužování na čerstvém vzduchu. Večer je však před mrazem pět schovejte domů nebo do skleníku. Můžete také začít s jejich sestřihem a přesazováním.

Begónie

Hlízy krásně kvetoucích begónií můžete nechat narašit při teplotě 16-20 °C ve vlhkém substrátu. Horní třetina by měla čnít ven, špičkou vzhůru,.

Jiřina

Také hlízy jiřinek můžete lze nechat v teple narašit. Rostoucí výhony lze navíc řízkovat a vypěstovat si z nich nové sazeničky – díky tomuto vegetativnímu způsobu množení budou zcela stejné, jako mateřská rostlina a odrůda zůstane zachována.

↑Zpět na začátek

Řez a ochrana ovocných dřevin

Jabloň, hrušeň

Díky tomu, že denní teploty opět stoupají nad nulu, můžete pokračovat v prořezávkách – dříve, než větvemi začne proudit míza. Mladé stromky vyžadují řez výchovný, díky kterému bude koruna stromu zdravá, silná a plodná. Starší stromy potřebují řez udržovací – u dřevin s dobře založenou korunkou je snadný. Přestárlým stromům může prospět zmlazovací řez, musí být však proveden citlivě a na více etap v průběhu několika zim.

Kůru kmenů i větví důkladně chraňte proti praskání. Pokud ji slunce před den rozehřeje a v noci opět zmrzne – a v noci teploty pod nulu klesat budou - vzniknou trhliny, které jsou vstupní brankou pro houbová onemocnění stromů. Pomáhá natření kůry vápennou barvou (k dostání jsou i speciální nátěry k tomu to účelu) nebo stínění pomocí prken či rohoží.

Třešeň, meruňka, slíva, ořešák

Opět nastává čas vhodný pro roubování třešní i meruněk. Jiné zásahy neprovádějte, protože peckovinám, na rozdíl od jádrovin, zimní řez nesvědčí. Jsou citlivější na houbové choroby, a řezné rány by pro ně byly vstupní bránou. Ovšem kůru proti praskání je třeba chránit, stejným způsobem jako u jádrovin.

U meruněk a dalších ovocných stromů, u nichž hrozí nebezpečí příliš časného kvetení, následného poškození mrazem a ztráty úrody, můžete učinit jednoduché preventivní opatření. Dokud je půda pod korunami stromů promrzlá, bohatě ji nastelte slámou nebo listím. Slunce ji pak nebude přes den rozehřívat a následné sálavé teplo nebude stromy ponoukat k časnému kvetení.

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Pokud budete ovocné keře pravidelně zmlazovat a prosvětlovat odstraněním starších větví, sklidíte více ovoce a keře budou zdravější Je nejvyšší čas provést prořezávku maliníků a řezem zmladit také keře rybízů a angreštů.

↑Zpět na začátek

Většině odrůd růží předjarní řez prospěje

Řez a péče o okrasné keře a trvalky

Při oteplení můžete opět odstranit ochranu nadzemních částí trvalek a dřevin. A nastává čas na kontrolu po zimě a prořezávku.

Komule Davidova

Zkrácení výhonů podpoří tvorbu nových jednoletých, které ponesou množství květů. To samé však neplatí pro komuli střídavolistou, která kvete na starších výhonech. Každé předjaří stačí probrat několik nejstarších větví, aby se keř průběžně zmlazoval.

Ibišek syrský, pivoňka dřevitá, hortenzie velkolistá

Odstraňte pouze mrazem poškozené a suché výhony, protože květy se objevují na starším dřevě. Hortenzii latnaté a stromkovité zkrácení naopak prospěje.

Růže,plamének

U těchto okrasných dřevin záleží prořezávka na druhu i odrůdě. Zatímco odrůdám odvozeným z plaménku vlašského prospěje zkrácení výhonů až na třetinu, u jiných druhů je vhodné pouze odstranění poškozených větví. Ještě více se liší řez jednotlivých odrůd a skupin růží – půdopokryvné a sadové vyžadují pouze odstranění suchých větví, záhonové velkokvěté zkrácení až dvě třetiny, poyantky a floribundy jen o třetinu.

Vřes a vřesovec, chryzantéma

Druhy a odrůdy, které již odkvetly, můžeme rovněž sestřihnout – až o 1/3, což udrží keříky dlouhodobě košaté a kompaktní.

↑Zpět na začátek

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvamínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS